Pred prvu rundu pregovora

Izvor: RTS, 06.Mar.2011, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred prvu rundu pregovora

Telekomunikacije, katastar, aviosaobraćaj, predsedavanje Cefti, izgled carinskog pečata, biće teme prve runde pregovora Beograda i Prištine u Briselu. Trudićemo se da rešenja budu adekvatna i da pomognu Srbima na Kosovu, jer su oni centralna tačka našeg angažovanja, kaže Borko Stefanović.

Na dnevnom redu prve runde pregovora Beograda i Prištine biće pitanja telekomunikacija, katastra, aviosaobraćaja, verovatno i predsedavanje Cefti, kao i izgled carinskog pečata. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Skupština Kosova sutra raspravlja o tome ko će biti u kosovskom timu i sa kojom će platformom nastupiti 8. i 9. marta.

Delegacija Beograda u kojoj su pored šefa tima i eksperti za svaku od tema, kreće put Brisela s optimizmom i spremljenom platformom.

Prvi sastanak neće biti samo formalan i neće biti odstupanja od državnih interesa zarad dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, poručuje srpska delegacija.

"Mislim da je svima jasno da će ovo biti dugi i teški razgovori puni teških momenata, ali ćemo se truditi da rešenja budu adekvatna i da pomognu Srbima na Kosovu i Metohiji jer su oni centralna tačka našeg angažovanja", rekao je šef pregovaračkog tima Beograda Borko Stefanović.

O pregovorima, srpski tim informisaće javnost, vladu i predsednika države, a ne isključuju mogućnost polaganja računa i parlamentu Srbije.

"Nažalost ne postoji pun konsenzus u Srbiji o prirodi ovih pregovora o cilju, ali ono što je važno znati je da se rukovodimo svim vaznim aktima usvojenim u Skupštini Srbije, da se rukovodimo našim Ustavom i nacionalnim interesom, ali je drugačiji pristup, imamo jedan kreativniji i fleksibilniji pristup, samim tim što ne pričamo samo o jednoj temi", rekao je Borko Stefanović.

"Mi ćemo svakako nastaviti da uzimamo važne i korisne informacije od Srba na Kosovu i Metohiji ne isključujući mogućnost da će i oni biti uključeni u pregovarački tim", kaže Stefanović.

Za razliku od pregovora vođenih u Beču, novi krug dijaloga, vodiće se isključivo uz posredovanje Evropske unije, ali i uz prisustvo Sjedinjenih Američkih Država.

Tome se protivi Srpsko nacionalno veće sa severa Kosmeta koje traži da u dijalogu kao punopravni akteri učestvuju i predstavnici Ujedinjenih nacija i Rusije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.