Pred nama pakleno vruća sedmica

Izvor: B92, 02.Jul.2012, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred nama pakleno vruća sedmica

Beograd -- U Srbiji će i danas biti sunčano i veoma toplo, sa najvišom dnevnom temperaturom do 39 stepeni. Pakleni talas trajaće i naredne sedmice

Minimalna temperatura biće od 15 do 25, a najviša dnevna od 34 do 38 stepeni Celzijusovih.

I u Beogradu će biti sunčano i veoma toplo, s minimalnom temperaturom oko 25 i najvišom dnevnom oko 37 stepeni. Meteorolozi predviđaju da će ovaj toplotni talas trajati cele sedmice. Međutim, to ne znači da će nakon ove sedmice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uslediti osetnije zahlađenje, piše 24 sata.

Biometeorološke prilike će i dalje nepovoljno uticati na hronične bolesnike i osetljive osobe, pa su mogući malaksalost, zamaranje i smanjena koncentracija. Svima se preporučuje adekvatna zaštita I izbegavanje napora.

Beograd "užareno ostrvo" u odnosu na ostatak Srbije

Užareni asfalt Knez MIhailove

Vrućine će potrajati, kažu iz "Meteosa" za "24 sata", i narednih nedelju dana, ali živa u termometru neće preći 40 stepeni. Neće biti ni kiše, suvo i izuzetno toplo, naročito na asfaltu, pa ko ne podnosi vrućine, najbolje je da ostane u hladu, na “prijatnih 36 do 38 stepeni”.

Nedeljko Todorović meteorološki stručnjak smatra da ove vrućine nisu čudna pojava, jer je, kako kaže za "24 sata", svako leto priča za sebe:

"Nema nikakvih indikacija da će naredna leta biti sve toplija. Globalno zagrevanje ne utiče na ove vrućine, to je jedna druga, politička priča pre svega", kaže naš sagovornik. Najsušnije ali i najtoplije leto bilo je 2003. godine, kaže naš sagovornik, tada je već u aprilu bilo 30 stepeni, a u julu i avgustu temperatura se kretala od 36 do 38 stepena.

"Topla godina bila je i 2000, ali prethodna je bila veoma kišovita. Vreme se ciklično smenjuje, tako su pedesete godine bile toplije, sedamdesete su bile svežije i kišovitije u odnosu na devedesete", kaže Todorović i objašnjava da je Beograd poseban fenomen jer je on "toplotno ostrvo".

"Naš glavni grad odskače sa višim temperaturama tri do četiri stepena zbog ‘lokalnog efekta’ koji uključuje beton, gust saobraćaj...".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.