Pred kraj upisa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred kraj upisa

BEOGRAD - Ovogodišnji upis đaka u srednje škole završava se u petak, 11. jula, a do kraja ove sedmice biće okončan i upis brucoša na većini fakulteta.

Škole su najveći deo posla u vezi sa upisom završile, odnosno ostalo je da se do petka upišu samo oni koji nisu "prošli" prvi krug i koji sada mogu konkurisati za preostala slobodna mesta.

Ove godine je za oko 82.500 svršenih osmaka bilo 88.043 mesta u četvorogodišnjim i trogodišnjim školama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
U četvorogodišnjim obrazovnim profilima je u prvom roku, završenom juče, upisano 58.704 đaka, dok je u školama sa trogodišnjim trajanjem upisano 15.305 učenika.

U aktuelnom upisnom roku, oko 80 odsto učenika upisalo je škole koje su naveli u prve tri želje, a prema statističkim podacima svake godine od daljeg školovanja odustane više od 5.000 osmaka. Oni se u najvećem broju slučajeva vraćaju u obrazovni sistem za nekoliko godina, ali kao vanredni učenici.

Iz Ministarstva prosvete još jednom podsećaju da je upis u srednje škole besplatan.

Svršeni osnovci su u prvom roku pokazali najveće interesovanje za zanimanja ugostiteljske, turističke, bankarske i medicinske struke, dok su najmanje atraktivni profili bili mašinbravar, metalostrugar, konfekcijski tehničar...

Među traženim zanimanjima su kuvar, konobar, turistički tehničar, službenik osiguranja, bankarski službenik, finansijski administrator.

Mladima su interesantna i zanimanja farmaceutski i fizioterapeutski tehničar, medicinska sestra - vaspitač, zatim društveno-jezički i prirodno-matematički smerovi u gimnazijama, ženski i muški frizer.

Najmanje atraktivni profili su konfekcionar - krojač, proizvođač finalnih proizvoda od drveta, rukovalac mehaničar poljoprivredne tehnike, mesar.

Na fakultetima je veliko interesovanje i ove godine bilo za društveno-humanističke, medicinske nauke, dok su pojedini tehnički i prirodno-matematički fakulteti najmanje privlačni.

Zvanično, upis brucoša završava se 15. jula, i tek posle tog datuma znaće se broj slobodnih mesta, za koja će kandidati moći da konkurišu u septembru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Upis đaka i brucoša pri kraju

Izvor: Kurir, 09.Jul.2008

BEOGRAD, 9. jula (Tanjug) - Ovogodišnji upis đaka u srednje škole završava se u petak, 11. jula, a do kraja ove sedmice biće okončan i upis brucoša na većini fakulteta. Škole su najveći deo posla u vezi sa upisom završile, odnosno ostalo je da se do petka upišu samo oni koji nisu "prošli"...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.