Izvor: B92, 04.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred haški proces Haradinaju

Beograd, Hag -- U Haškom tribunalu sutra počinje suđenje bivšem premijeru Kosova i komandantu OVK Ramušu Haradinaju.

I dok u Tužilaštvu tvrde da će protiv Haradinaja svedočiti 99 svedoka, prema nezvaničnim informacijama B92 - taj broj je višestruko manji. Većina svedoka promenila je mišljenje i odustala od suđenja, a mnogi su umrli pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Iako je zvanično potvrđeno da je stradao u saobraćajnoj nesreći u Podgorici, smrt >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kujtima Beriše poslednja je u nizu "misterioznih nestajanja" potencijalno opasnih svedoka protiv Ramuša Haradinaja. Pre njega, 2000. u Dečanima ubijen je član porodice Musaj, a tri godine kasnije u Peći stradao je Tahir Zemaj, pukovnik JNA i jedan od komandanata rivalske vojske Albanaca FARK.

2005. ubijen je Skender Kući, a na pijaci u Maloj Kruši kod Prizrena stradao je UNMIK-ov zaštićen svedok Hasan Rustemi, uz poruku da će "tako proći svi koji rade protiv OVK".

Iako se o tome ne govori javno, Velika verovatnoće je da su očevici Haradinajevih zločina podmićeni ili zastrašeni, pa su čak i članovi njihovih porodica promenili prvobitne iskaze i odustali od svedočenja.

Milivoje Mihajlović, novinar koji je 16 godina izveštavao sa Kosova, tvrdi da su Tužilaštvu protiv Haradinaja nedostaju i dokazi i svedoci.

"Ako samo pogledate da je optužnica protiv Haradinaja imala 37 članova, a da je 21 izmenjen - to dovoljno jasno govori o tome da Tužilaštvo nema dovoljno oslonca u svedocima i da se taj oslonac gubi pod Haradinajevim uticajem. Mislim da on nije slučajno rekao da je uvređen optužnicom, jer je učinio sve što je mogao da eliminiše ključne svedoke koji bi doveli do teške osude", kaže Mihajlović.

Haradinaj se tereti za silovanja, ubistva i zlostavljanja nealbanaca tokom 1998. godine. Tužilaštvo smatra da je odgovoran za smrt 32 Srba i Roma čija su tela pronađena u Radonjičkom jezeru kod Glođana, a pripadnici OVK kojima je komandovao obračunavali su se i Albancima koji su označeni kao saradnici srpskih vlasti.

Ipak, Mihajlović tvrdi da optužnica ne obuhvata najstrašnije zločine koje je Haradinaj počinio tokom 1999. godine.

"To će proći bezazleno, bez obzira što se Haradinajev učinak u Metohiji zna - to je jedino područje na Kosovu koje je potpuno etnički čisto i to u vreme kada je Haradinaj komandovao OVK na tom podrucju. Mislim da će dobiti kaznu koja ne odgovara odgovornosti", kaže Mihajlović.

On smatra da je za slab slučaj koji Tužilaštvo ima protiv Haradinaja, kriv sud u Hagu koji mu je omogućio da se, tokom privremenog boravka na slobodi, politički angažuje i kroz susrete sa zvaničnicima međunarodne zajednice pošalje poruku svedocima o uticaju koji i dalje uživa na Kosovu.

Na njegovoj strani je i jak advokatski tim iz Britanije čiju kancelariju u Londonu vodi supruga britanskog premijera Tonija Blera. Pretpostavlja se da je Haradinaj za svoju odbranu obezbedio mnogo novca, o čemu svedoči i izjava odbrane da im je za nastavak suđenja potrebno još 2 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.