Pred MSP-om predstavljeni argumenti u slučaju Kosova

Izvor: Southeast European Times, 11.Dec.2009, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred MSP-om predstavljeni argumenti u slučaju Kosova

Rezolucija UN-a 1244 i status proglašavanja nezavisnosti po međunarodnom pravu bila su neka od pravnih pitanja koja su izneta u Hagu ove nedelje.

10/12/2009

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 10/12/09

Međunarodni sud pravde (MSP) nastavio je ove nedelje da sluša usmene argumente koji se odnose na nezavisnost Kosova. Debata je usmerena na to da li proglašenje nezavisnosti te mlade zemlje potpada pod međunarodno pravo, da li je narušen >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << teritorijalni integritet Srbije i da li rezolucija 1244 UN dozvoljava mogućnost nezavisnosti.

Kosovo je u sredu (9. decembra) dobilo podršku Francuske, Jordana i Norveške, dan nakon što su to uradile i Sjedinjene Države. Rusija je iznela suprotno mišljenje.

Proglašenjem nezavisnosti nije narušen princip teritorijalnog integriteta, rekla je stalna članica Saveta bezbednosti UN Francuska, zato što se taj princip primenjuje samo u odnosu država, a ne u odnosu između država i entiteta.

Predstavnik Norveške Rolf Einar Fife podsetio je sud da je njegova zemlja jednostrano raskinula savez sa Švedskom 1905. godine, ukazujući da proglašenje nezavisnosti nije, samo po sebi, "predmet uređen javnim međunarodnim pravom".

On je proglašenje suvereniteta od strane Kosova opisao kao "saopštenje demokratski izabranih lidera, ravno saopštenju članova ustavotvorne skupštine, čiji je eksplicitni cilj izražavanje volje naroda".

Jordan je u međuvremenu ustvrdio da se ni Srbija ni Miloševićeva Jugoslavija ne mogu smatrati pravnim naslednikom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i samim tim nisu imale nadležnost nad Kosovom.

Sjedinjene Države i Rusija u utorak su iznele različite stavove.

Američki predstavnik Harold Hongju Koh rekao je da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa rezolucijom 1244 UN, kojom se, kako je rekao, "predviđa, bez prejudiciranja, da bi nezavisnost mogla biti odgovarajući ishod za budući status Kosova".

U rezoluciji se "apsolutno ništa ne govori o teritorijalnom integritetu Savezne Republike Jugoslavije nakon prelaznog perioda", rekao je Koh. Povrh toga, dodao je on, u rezoluciji se posebno izbegava bilo kakva sugestija da je Kosovo deo Srbije odvojene od Jugoslavije.

Svrstavajući se na stranu Srbije, predstavnik Rusije Kiril Gevorgjian negirao je da je narod Kosova ikada bio "priznat kao subjekat samoopredeljenja".

Rezolucija 1244, ustvrdio je on, ne može da se tumači tako da se dozvoli "secesija jednog dela suverene države". Zapravo, rekao je Gevorgijan, to je bio jedan od razloga zbog kojih je Rusija glasala za rezoluciju.

Prelazni period na Kosovu, dodao je on, "još uvek traje".

Ukupno 30 država, pored Kosova i Srbije, podneće svoje usmene argumente do petka, kada se završava ovaj deo suđenja.

Argentina, Azerbejdžan, Belorusija, Bolivija, Kina, Španija, Kipar i Brazil su među zemljama koje se slažu sa Srbijom, dok su Albanija, Austrija, Bahrain, Bugarska, Burundi, Danska, Finska, Nemačka, Holandija i Saudijska Arabija govorili u odbranu nezavisnosti Kosova.

U utorak, Hrvatska je postala jedina zemlja bivše Jugoslavije koja je iznela svoj stav tokom usmenog dela procesa. Hrvatska je ukazala da je Kosovo uživalo snažnu autonomiju unutar federalne Jugoslavije i da su tvrdnje Beograda da je on naslednik federalne Jugoslavije "bez pravnog uporišta".

Nastavak na Southeast European Times...






Povezane vesti

Gotova rasprava pred MSP-om o Kosovu, srpska delegacija zadovoljna

Izvor: Press, 11.Dec.2009

U Međunarodnom sudu pravde u Hagu juče je završena devetodnevna rasprava o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. Koordinator srpske delegacije Saša Obradović kaže da je naš pravni tim zadovoljan raspravom u Palati mira, ističući da su se čuli brojni pravni argumenti...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.