Prećutkivanje korupcije: Stranke na vrhu liste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2011, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prećutkivanje korupcije: Stranke na vrhu liste

BEOGRAD -

Od 2004. godine broj prijavljenih slučajeva korupcije se smanjuje, a zdravstvo, političke partije i pravosuđe su u "vrhu srpske percepcije korupcije", izjavio je danas holandski profesor krivičnog prava Univerziteta u Tilburgu Petrus van Dajn.

Van Dajn je na okruglom stolu "Kako mediji u Srbiji vide i predstavljaju korupciju?", gde je predstavio svoje istraživanje, rekao da se sve manje građana odlučuje da prijavi slučaj korupcije, jer je sprega i simbioza >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << funkcionera i sive ekonomije sve čvršća.

On je kazao da se u istraživanju fokusirao na tri oblasti: zdravstvo, političke partije i pravosuđe, jer su, kako je naveo "te oblasti u vrhu srpske percepcije korupcije".

Međutim, kako je istakao, u prethodnim mesecima nije bilo nijednog izveštaja koji se bavi korupcijom u političkim partijama, koje su u Srbiji, kako je naveo "u vrhu liste korumpiranih institucija".

"Oko 40 odsto građana se odluči da prijavi slučaj korupcije, ali i samo jedna trećina stranih kompanija ili privrednih društava", kazao je Van Dajn.

Profesor je dodao da u Srbiji postoji nedostatak interesovanja za korupciju, pogotovo medija.

"Novinare u izveštavanju o korupciji često ometaju urednici koji zbog gubitka oglašivača ne žele da se bave nekom temom" istakao je on.

Profesor Van Dajn je sa timom analizirao izveštaje u dnevnim novinama koji su se bavili problemima korupcije u poslednjih 14 meseci, a podaci će biti saopšteni najkasnije u januaru 2012. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Korupcija u Srbiji se sve manje prijavljuje

Izvor: Danas, 22.Nov.2011

U Srbiji se od 2004. beleži konstantan pad broja prijavljivanja korupcije, mediji se bave na blag način ovim temama, sankcije za korupciju su neadekvatne, a policija je obradila veoma mali broj prijavljenih slučajeva, istakao je juče Petrus van Dajn, profesor Univerziteta u Tilburgu u Holandiji....

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.