Prečišćavanje otpadnih voda

Izvor: Blic, 23.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prečišćavanje otpadnih voda

Srbija je 21. januara ove godine u Beču, nakon Rumunije, preuzela predsedavanje Međunarodnoj komisiji za zaštitu reke Dunav. Saša Dragin, ministar zaštite životne sredine Srbije, predsednik i vođa aktivnosti Komisije, smatra da će mesto predsedavajućeg u Međunarodnoj komisiji za zaštitu reke Dunav Srbiji omogućiti rešavanje najbitnijih ekoloških problema na Dunavu, ali i pružiti mogućnost da neki od projekata prečišćavanja otpadnih voda budu sufinansirani iz budžeta ove organizacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ministar naročito ističe sledeće prioritete i ciljeve koji ce biti od značaja za rešavanje u toku 2008. godine:

- Uspostavljanje i aktiviranje sistema uzbunjivanja i rane najave od poplava i udesa (hemijskog akcidenta) i implementacija GIS sistema na području celog sliva Dunava;

- Smanjenje uticaja u celom basenu, od zagađenja komunalnim otpadnim vodama, preko izrade lokalnih projekata kojima će se rešavati pitanje prečišćavanja otpadnih voda;

- Projekat koji će rešavati problem uklanjanja nagomilanog opasnog (toksičnog) mulja ispred brane na Đerdapu (biće sufinansiran iz budteta ICPDR-a);

- Identifikacija i uklanjanje industrijskih zona (potencijalnih zagađivača) u priobalju;

- Uspostavljanje plovnosti u kanalskoj mreži, koja bi obuhvatila čišćenje Velikog bačkog kanala i popravku Ajfelove prevodnice u Bezdanu (biće sufinansiran iz budžeta ICPDR-a);

- Izrada studije izvodljivosti, koja će obuhvatiti mogućnost prolaza, ribljih staza za morune u gornji deo toka Dunava, kao i njihov prolaz kroz samo jezero;

- Čišćenje priobalja Dunava od ambalatnog otpada;

- Priključenje Crne Gore ICPDR-u.

Prema njegovim rečima, donatori su i do sada bili zainteresovani za ulaganje u rešavanje problema vezanih za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji, a mesto predsedavajućeg Komisije za 2008. godinu pruža mogućnost da se neki od projekata prečišćavanja otpadnih voda sufinansiraju iz budžeta ICPDR- a.

- U Srbiji je već započet određen broj projekata koji se odnose na prečišćavanje otpadnih voda. Neki od tih projekata su u fazi izrade, a neki su već urađeni i u fazi su realizacije poput izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda gradova Šapca, Bora, Vrbasa i Pančeva. Takođe, aktivnosti na sanaciji Velikog bačkog kanala su u različitim fazama: od projekata koji su realizovani, do onih koji su u fazi realizacije. Finansiranje tih projekata je iz raznih fondova od republičkih do lokalnih, kao i od strane Evropske agencije za rekonstrukciju i Vlade Kraljevine Norveške. Posebno bih naglasio, da se sada kreće u realizaciju velikog projekta UNDP-a, vezanog za zapadni Balkan - Remedijacija 1 zagađene lokacije Vrbas - Veliki bački kanal, koji finansira holandska vlada, a planirana sredstva su oko dva miliona dolara – kaže Dragin.

Ministar napominje da je Srbija je do sada izdvajala značajna sredstva za rešavanje ovih problema i da će nastaviti rad na pomenutim prioritetima.

- Projekat regulacija Kriveljske reke saniranjem kolektora i konstrukcija novog tunela u flotacijskom jalovištu „Veliki Krivelj", finanasiran je iz sredstava NIP- a, a planirne su i aktivnosti na uspostavljanju sistema za upravljanje otpadnim vodama Nacionalnog parka Kopaonik - priča Dragin.

Nastanak komisije

Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav osnovana je 1998. godine u cilju zaštite reke Dunav i njenih pritoka. Članice su dunavske i podunavske zemlje – 13 zemalja i Evropska unija. Savezna republika Jugoslavija je ratifikovala Konvenciju o zaštiti reke Dunav krajem januara 2003. godine, a Zajednica SCG je 19. avgusta postala punopravni član ICPDR- a.

Centar za čistiju proizvodnju

Cilj čistije proizvodnje je prevencija zagađenja putem efikasnog smanjenja zagađenja vazduha, vode i zemljišta i smanjenja nastajanja otpada.

U prethodnom periodu realizovan je pilot projekat iz oblasti čistije proizvodnje, pod pokroviteljstvom UNIDO-a i uz donaciju Republike Češke i Republike Slovenije. Tokom projekta učestvovalo je 12 domaćih eksperata a 6 preduzeća dobilo je mogućnost da se obuči u primeni čistije proizvodnje. Usled uspešne realizacije pilot projekta, UNIDO je dodelio Srbiji trogodišnji projekat, ovog puta uz donaciju Vlade Švajcarske i Vlade Austrije. U okviru projekta, u septembru 2007. osnovan je Centar za čistiju proizvodnju na Tehničko-metalurškom fakultetu sa ciljem da se za tri godine obuči najmanje 50 domaćih eksperata za primenu koncepta čistije proizvodnje i da isto toliko privrednih organizacija prođe obuku i primeni načela čistije proizvodnje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.