Prebijem te, pa radimo domaći

Izvor: Vesti-online.com, 17.Sep.2018, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prebijem te, pa radimo domaći

Okopavanje ruža, kao sankcija za uništavanje školskog pribora, a organizacija tribina zbog drogiranja usred škole... To su samo neke od mera iz Pravilnika Ministarstva prosvete spakovane u formu "društveno korisnog rada", kojima će već početkom iduće nedelje, đaci izgrednici biti povrgnuti od 15 do čitavih 45 minuta dnevno.

Predlog je na društvenim mrežama doživeo gomilu kritika pa su tako neki, resornom ministru Mladenu Šarčeviću poručili da je kao iz onog vica >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << "kako zamišlja mali Perica..." U javnosti je, ipak, prednjačio podsmeh prema meri po kojoj, učenik ako pretuče vršnjaka mora tom povređenom drugu da nosi torbu i zajedno s njim radi domaće zadatke, ako mu on to dozvoli. Ili kako je to predstavio Noiž Srbija:

- Ja sam Đorđe. Danas sam rešio da nokautiram Boru. Bora me nervira i zaslužuje batine. Ako me neko odruka, za kaznu će me naterati da pomognem nastavnici muzičkog da napravi brošure ili, flajere za priredbu ili će me poslati kod domara Đure da mu pomognem da očistimo lišće. Ipak ću da prebijem Boru, šta me košta - ironičan je Noiž.

Vaspitne mere štancovanja brošura ili pomoć domaru mogu, inače, biti izrečene za teže prestupe kao što su nasilje u školi, vređanje nastavnika, pušenje, droga i alkohol u školi, pa dopisivanje ocena u dnevnik.

Osim pomenutih u lepezi kazni je i čišćenje snega ili lišća, verovatno zavisno od godišnjeg doba, farbanje ograde u školskom dvorištu...

Za lakše prestupe, prljanje učionice, uništavanje školskog pribora druga, neprimereno odevanje, učenik može da bude kažnjen čišćenjem učionice, biblioteke, produženog boravka, trpezarije, svečane sale... Pritom će se angažovanje đaka, uzimati u obzir i pri utvrđivanju ocene iz vladanja.

Dragana Janković, mama Alekse koji je 2011. zbog vršnjačkog nasilja sebi oduzeo život kaže da istinski podržava sve mere, pa i ove, a pogotovo zakon koji bi doprineo smanjenju nasilja u školama.

- Nije dobro unapred reći za nešto da neće imati efekte i da nije dobro, ali ovde je toliko očigledno da neće, da mi ne preostaje ništa nego da se "nadam" da će biti bolje dok budem i dalje čitala ili slušala o sve većem nasilju - kazala je, zapitavši kako će okopavanje ruža ili pomoć oko flajera, pa priprema tema o nasilju u školi, nekome poslati poruku da će snositi odgovornost i posledice ako diluje drogu u školi ili pretuče druga.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.