Prebacivanje snimaka sa VHS na DVD

Izvor: Blic, 23.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prebacivanje snimaka sa VHS na DVD

Postoji nekoliko načina kako prebaciti VHS snimak na DVD. Uz pomoć stručnjaka iz PC centra ukratko ćemo predstaviti neke od njih:

Uz pomoć video-kamere

Skoro svaka kamera, takođe može poslužiti kao alat u direktnom kopiranju snimaka sa starog VCR formata na digitalni format. Obično, sve što je potrebno jeste da kablom povežete video out izlaz (crveni, beli i žuti konektori) na vašem video rekorderu i video in izlaz na kameri i da pritisnete nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tastera. S obzirom na to da svaka kamera ne radi po istom principu, ipak je potrebno da pre toga proučite uputstvo koje ste dobili uz kameru. Ovo je jedna od sporijih metoda, ali je vrlo jednostavna jer ne zahteva dodatne uređaje ukoliko već posedujete kameru.

Uz pomoć računara

Ono što je za početak potrebno kako bi se na monitoru videla slika sa videa ili kamere jeste interna ili eksterna TV kartica ili grafička kartica sa video-ulazom (VIVO). Pored toga, potrebni su i kablovi za priključivanje i softver. Pravilno povezivanje videa i računara veoma je važno, jer utiče na kvalitet snimka. Različiti kablovi i konektori mogu biti upotrebljeni za ovo povezivanje.

Prvi i najrasprostranjeniji jeste antenski ili RF kabl, koji jednom žicom prenosi sve informacije potrebne za prenos snimka (boja, osvetljenost, zvuk itd.). Međutim, baš zbog toga što se sve prenosi jednom žicom, signali utiču jedni na druge, pa je na kraju kvalitet slike lošiji od originalnog.

Bolji kvalitet se dobija uz pomoć kompozitnog priključka (tzv. činč ili RCA). Standardno je obeležen žutom bojom i prenosi samo informacije o slici, dok se stereo zvuk prenosi putem još dva takva konektora koji su obeleženi crvenom i belom bojom. Pošto se slika i zvuk prenose posebnim žicama, manji su i uticaji jednih na druge, pa su i manji gubici.

Od ovoga bolji način povezivanja je S-video (super-video), koji sliku prenosi putem četiri žice i u njima je slika dalje razdvojena na signale o boji i osvetljenosti, što daje čistiju sliku.

I na kraju, najsveobuhvatniji način povezivanja je preko SCART priključka. On se sastoji od 21 žice i može da prenese najkvalitetniju sliku jer su signali slike još više razdvojeni na sastavne komponente RGB (crvenu, zelenu i plavu boju), pa su i gubici minimalni. Ovde postoji i mali problem jer se dešava da na konektoru nisu iskorišćene sve žice pa on onda radi kao običan kompozitni ili S-video kabl.

Kada je sve pravilno povezano, slika će se pojaviti na ekranu, a da bismo tu sliku pretvorili u digitalni format i sačuvali je potreban je odgovarajući softver, odnosno program koji to radi u realnom vremenu. Kupovinom TV kartice uglavnom se dobija i takav program, ali postoje i posebni programi, kao što su na primer Ulead Video Studio, CyberLink Power VCR i drugi.

Sledeće što treba uraditi jeste odabrati format u kome će se snimati. To treba uraditi u zavisnosti od toga gde će se snimak gledati, koliko treba da bude veliki, kakvog kvaliteta...

Najlošiju rezoluciju i kvalitet slike daje VCD (MPEG1) format, dok najbolju daju DivX, AVI i MPEG2 koji podržavaju pun format. Važno je obratiti pažnju i na veličinu fajla, pa kad se sve uzme u obzir, najkvalitetniju sliku daje MPEG-2 format, a zatim DivX, SVCD i VCD. Međutim, treba imati na umu da svi ovi formati imaju i pozitivne i negativne strane, pa ih treba birati u zavisnosti od potreba.

Nakon svega ovoga potrebno je još samo pritisnuti dugme za snimanje i sačekati.

Combo uređaji

Ovi uređaji predstavljaju kombinaciju DVD i VCR (video) plejera i rekordera i mogu se kupiti u svim prodavnicama koje prodaju tehniku. Sve što je potrebno da uradite jeste da ubacite VHS kasetu i prazan DVD, pritisnete nekoliko dugmića i presnimavanje će početi. Ukoliko ne želite da obrađujete video snimak koji presnimavate, onda je ovo najbrža i najdirektnija metoda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.