Izvor: Blic, 11.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre simptoma

Pre simptoma

Genetski test koji pomaže u otkrivanju raka jajnika i pre prvih simptoma preskup je za široku upotrebu, ali mogao bi da se koristi za potvrdu rezultata drugih testova ili da ubrza terapiju kod žena sa povećanim rizikom obolevanja od raka, kažu naučnici sa Univerziteta 'Džon Hopkins' u Baltimoru. Rak jajnika je peti uzrok smrti svih onkoloških bolesnika i teško se otkriva sve dok ne metastazira. Simptomi uključuju napetost u području karlice, naduvenost trbuha, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << promene na crevima i poremećaj funkcije mokraćnog mehura. Dr Ije Ming Šing i njegove kolege razvili su test za otkrivanje najmanjih promena u genetskom kodu, poznat kao polimorfizam jednostrukih nukleotida (SNP).

- Čini se da digitalni SNP vrlo uspešno otkriva rak jajnika i da je precizniji od drugih testova - kaže dr Šing. - Test obećava ranije otkrivanje više tipova raka, među njima i rak jajnika, koji se obično otkriva u kasnoj fazi, kada ga je teško lečiti. Zasad, zbog cene, ne postoji mogućnost da sve žene testiramo na rak jajnika, ali on je potvrdio dijagnozu u 13 od 15 ispitanih slučajeva raka u ranom stadijumu i u 37 od 39 slučajeva u uznapredovaloj fazi bolesti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.