Pre nego što dovedete dete u vrtić izmerite mu temperaturu

Izvor: RTS, 08.Maj.2020, 19:18

Pre nego što dovedete dete u vrtić izmerite mu temperaturu

Od ponedeljka u izmenjenim uslovima počinju da rade predškolske ustanove. U vrtić će moći samo deca čiji roditelji moraju na posao, ukoliko to dokažu potvrdom poslodavca. Prijem deteta biće moguć samo uz potvrdu nadležnog pedijatra da je dete zdravo i uredno vakcinisano.
Ove nedelje obavljene su poslednje pripreme vrtića za prijem mališana od ponedeljka.

U vrtić će ići deca kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rade oba roditelja i koje nema ko da čuva. Istovremeno, počeće da rade i produženi boravci u školama.
Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete zadužen za predškolsko i osnovno obrazovanje rekao je za RTS da 11. maja u vrtić mogu da krenu mališani koji su redovno upisni, a da je za to potrebna potvrda oba roditelja, zatim potvrda od poslodavca da roditelj obavlja posao  u samoj poslovnoj jedinici, kao i lekarski pedijatrijski pregled. 
Prema njegovim rečima, na početku će biti manji obuhvat dece, a kako se situacija bude stabilizovala, povećavaće se i njihov broj.
Sve predškolske ustanove su dobile instrukcije o preventivnim merama koji se odnose na zaposlene, na decu i roditelje.
Roditelji će decu moći da ostave u boravku ujutro najranije u 7.30, a po učenike mogu doći najkasnije u 16.30.
Pašić je istakao da bi bilo poželjno da roditelji pre nego što dovedu dete u vrtiće, sebi i detetu izmere temperaturu.
"Svaka ustanova je dobila toplomer, tako da će se i tu meriti temperatura, nakon čega će medicinska sestra dete odvesti do grupe", rekao je Pašić.
Što se tiče ishrane, Pašić je naveo da većina objekata ima svoje centralizovane kuhinje, tako da će na taj način biti dostavljana spremljena i servirana hrana.
Ukazao je na to da će prve nedelje biti potrebna adaptacija deteta na nove uslove, ali i na celokupni proces.
Preporuka je da deca što više vremena provode na otvorenom, s obzirom na to da dolazi sve lepše vreme. 
"Naravno potrebno je voditi računa o svim higijenskim uslovima - što češće pranje ruku, dezinfekcija prostora, da se poštuje razmak, nema mešanja grupa, nema deljenja hrane", ponovio je Pašić.
Od 1.320 ustanova u Srbiji, njih 888 će od ponedeljka početi sa radom. Za povratak u vrtiće prijavilo se 37.000 mališana.
Pašić je rekao da će same ustanove određivati kapacitete u skladu sa potrebama.
Ukazao je da je najveće interesovanje u beogradskoj opštini Čukarica, a najmanje u opštini Sopot.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.