Pre 74 godine Beograd je oslobođen od nemačkog okupatora: KRVAVA BORBA za prestonicu trajala je OSAM DANA

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2018, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre 74 godine Beograd je oslobođen od nemačkog okupatora: KRVAVA BORBA za prestonicu trajala je OSAM DANA

Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije 20. oktobra 1944. godine oslobodile su Beograd

Na današnji dan, pre 74 godine, na palati "Albanija" zavijorila se zastava Jugoslavije, a Beograd je najzad oslobođen nakon četiri godine okupacije u Drugom svetskom ratu. Za osam dana borbi, u Beogradskoj operaciji učestvovalo je 80.000 boraca na strani jugoslovenskih jedinica i Crvene armije, dok je grad pokušalo da zadrži 55.000 nemačkih vojnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Na Trgu republike pronađeni RIMSKI GROBOVI?! Posle Stambol kapije na pomolu NOVO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

.

Operacija oslobađanja Beograda trajala je od 12. do 20. oktobra. Tokom te akcije poginulo je više od 3.000 boraca, oko 4.000 je bilo ranjeno. Živote je dalo i oko 1.000 Crvenoarmejaca, a poginulo je i oko 28.000 nemačkih vojnika.

Nacisti su tokom povlačenja spalili Stari dvor, Ruski dom, Sanatorijum dr Živkovića, zgradu Novinarsko-izdavačkog preduzeća "Vreme", zgradu Novog univerziteta, Kolarčev narodni univerzitet. Takođe su spalili i Prvu mušku gimnaziju, Drugu žensku gimnaziju, zgradu Javne berze grada i mnoge druge javne i privatne objekte.

Nadležni HITNO reagovali: Simbol Beograda u velikoj opasnosti!

Pripadnici narodnooslobodilačkih jedinica, pod komandom Peka Dapčevića, i snage Crvene armije, koje je predvodio general Vladimir Ždanov, sreli su se 11. oktobra na levoj obali Morave i krenuli u zajedničku bitku za Beograd.

Za tri dana savladan je otpor Nemaca na prilazima Beogradu, dok su, istovremeno jugoslovenske i ruske snage oslobodile Topolu i Mladenovac, te zauzele Avalu.

U noći između 19. i 20. oktobra pala je i palata "Albanija". Na zgradi se ubrzo zavijorila jugoslovenska trobojka s petokrakom, koju je postavio partizan Miladin Petrović. Na njega je pucano mitraljezom, a on je pao mrtav ispod zastave.

Trobojka na palati "Albanija" simbolično je označila da je Beograd oslobođen, a ovaj trenutak se i danas slavi kao dan oslobođenja Beograda.

Beogradskom operacijom okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Kraljevine Jugoslavije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.