Praznovali i ostavili smeće

Izvor: B92, 02.Maj.2014, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praznovali i ostavili smeće

Beograd/Čačak -- Iza prvomajskog uranka u Srbiji ostala su zgarišta od roštilja i gomile smeća.

Izletišta ipak nisu u toliko lošem stanju kao što je to bio slučaj prethodnih godina, a nadležne službe rade punom parom.

Košutnjak je, kao i svake godine, bio jedno od glavnih izletišta za Beograđane juče. Za njima je, na žalost, ostala velika količina smeća.

Od ranog jutra Srbijašume, komunalna policija i Gradska čistoća uklanjaju otpad, kao i volonteri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz ekološke organizacije mladih BDL EKO, koji tvrde da bahatom odnosu prema prirodi srećom pribegava sve manje izletnika.

"Veća je svest građana, građani su probuđeniji što se tiče ekologije, više otpada skladište tamo gde treba, ne ostavljaju ga po prirodi, po parkovima", kaže Luka Vukadinović iz ove ekološke organizacije.

Ohrabrujuće vesti stižu i iz drugih gradova Srbije. Sve što je ostalo iza izletnika na brdu Ljubić kod Čačka pokupio je i očistio Miloš Jolović, koji održava memorijalni kompleks u koji spadaju spomenik Tanasku Rajiću i hram kneza Lazara.

"Došao sam sat ranije i pokupio sve, nije u redu, ipak je tu crkva, mora da bude lepo", kaže nam Jolović.

Zahvaljujući radnicima sportskog centra Park, sve je čisto i na Šumaričkom jezeru kod Kragujevca. Preostalo je samo nekoliko manjih gomila limenki i kartonskih kutija.

Tome da ostane nešto manja količina smeća delom su doprinele i vremenske prilike, koje su znatno smanjile broj izletnika, a u nekim gradovima i potpuno pokvarile slavlje.

Više o tome pogledajte u našem prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.