Praznik koji bliži porodice

Izvor: Vesti-online.com, 26.Dec.2018, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praznik koji bliži porodice

Srpska pravoslavna crkva u Australiji i njeni vernici svečano su u nedelju, 23. decembra, obeležili Detinjce, jedan od najlepših porodičnih praznika koji prethode Božiću. Reč je prazniku koji simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama, a takođe upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama.

Posebno svečano bilo je u sidnejskoj Lazarici, gde su posle svete Liturgije, koju je služio protojerej stavrofor >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Miodrag Perić, staršina Lazarice i Arhijerejski namesnik sidnejski, uz sasluženje protojereja stavrofora Radeta Radana i prezvitera Andreja Krstića, podeljeni paketići prisutnoj deci. Ove godine paketići su bili vrlo bogati i u njima su se, osim slatkiša nalazile knjižice Dečiji molitvenik, Azbukvar Srbije, Biblijske priče i Pravoslavni priručnik za decu, kao i kompakt diskovi sa duhovnim i srpskim dečijim pesmama.

Tom prilikom otac Miodrag je u svojoj pastirskoj besedi čestitao deci i roditeljima praznik, a zatim govorio o značaju praznika istakavši da na ovaj dan, po našoj staroj srpskoj tradiciji, deci su i ime svetog Nikole (a ne "Deda Mraza") poklanjani slatkiši, nova odeća ili drugi prikladni pokloni, kao i da stari blagosloven običaj "vezivanja" i "drešenja" kroz poklone u toku ovih predbožićnih nedelja, imao je mnogo dublji smisao, da zbliže porodice i učvrsti ih u veru i ljubavi. "Neka bi dao Gospod da se u ova teška vremena podrivanja porodičnog života, kada su naše porodice na udaru raznih iskušenja, zacari u srcima našim ljubav božanska i radost božićna, pravoverje i milosrđe svetog oca Nikole", bila je glavna poruka sa obeležavanja praznika Detinjci u Aleksandriji.

Kažimo na kraju da su paketiće pripremili Vojislav i Anastasija Ilić, sa sinovima Aleksandrom, Andrejem i Stefanom, koji zaslužuju poštovanje za svoj prilog i dobrotu, a da su se mnogobrojna prisutna dečica u hramu radovala vrednim poklonima.

Gospodin Nikola Lalić, jedini narodni poslanik "naše gore list" u državnom parlamentu Novog Južnog Velsa za Kabramatu i okolinu, uputio je božićnu i novogodišnju čestitku svim građanima ovog dela sidnejske metropole, u kojoj se između ostalog kaže: "Neka ovi praznici donesu vama i vašim voljenima puno radosti, kao i ostvarenje svih želja u godini koja je pred nama".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.