Pravosudna saradnja sa Crnom Gorom

Izvor: RTS, 29.Maj.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravosudna saradnja sa Crnom Gorom

Potpisan Memorandum o saradnji ministarstava pravde Srbije i Crne Gore, kao i tri međudržavna ugovora o pravnoj pomoći.

Ministri pravde Srbije i Crne Gore Snežana Malović i Miraš Radović potpisali su u Podgorici Memorandum o saradnji ministarstava pravde dveju država, kao i tri međudržavna ugovora o pravnoj pomoći.

Potpisana dokumenta imaju za cilj unapređenje saradnje pravosudnih organa Srbije i Crne Gore i pojednostavljenje međunarodne pravne pomoći, istakli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su Malovićeva i Radović.

Iz oblasti međunarodne pravne pomoći potpisana su tri ugovora o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima i izručenju okrivljenih i osuđenih lica.

Ministri su ocenili da će ugovori omogućiti bolju zaštitu prava i interesa građana i pravnih lica Srbije i Crne Gore, kao i efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala.

Malovićeva i Radović su rekli i da potpisani dokumenti treba da doprinesu ubrzavanju pravosudne saradnje u oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći između sudova i drugih državnih organa dve zemlje.

"Siguran sam da će ugovori doprineti da komunikacije državnih organa dve zemlje bude relaksirana preteranih administrativnih procedura, što će voditi ubrzanju sudskih postupaka", rekao je Radović.

Ministarstvo pravde Crne Gore je u prošloj godini imalo više od 6.000 predmeta međunarodne pravne pomoći u krivičnim i građanskim stvarima, a od toga 60 odsto odnosilo se na komunikaciju sa Srbijom.

Potpisivanje ugovora rezultat višemesečnih pregovora

"Zbog toga će pojednostavljivanje međunarodne pravne pomoći između dve zemlje sigurno dovesti do ubrzanja sudskih procedura", ocenio je crnogorski ministar.

Radović je istakao da je potpisivanje ugovora rezultat višemesečnih pregovora ekspertskih timova dva ministarstva i da predstavlja kontinuitet aktivnosti crnogorskog Ministarstva na uspostavljanju kvalitetne regionalne saradnje.

Malovićeva očekuje da će u praksi potpisani ugovori omogućiti veću efikasnost pravosudnh organa Srbije i Crne Gore.

"Do sada, sudija u jednom postupku gde postoji potreba za međunarodnom pravnom pomoći nije mogao da planira ročište u roku kraćem od šest meseci. Uverena sam da će sada taj rok iznositi manje od mesec dana", navela je Malović.

Malović je rekla da potpisivanje ugovora ministarstava pravde Crne Gore i Srbije treba da bude putokaz ostalim zemljama u regionu.

"Uverena sam da će u druge zemlje u regionu krenuti našim putem", zaključila je Malović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.