Pravosuđe najdelikatnije pitanje

Izvor: RTS, 20.Nov.2010, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravosuđe najdelikatnije pitanje

Srbija će odgovoriti na upitnik Evropske komisije do kraja prvog kvartala naredne godine, rekao potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić. Najdelikatnije pitanje u Upitniku biće vezano za pravosuđe, očekuje Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da će Srbija imati odgovor na Upitnik Evropske komisije do kraja prvog kvartala naredne godine.

Đelić je, gostujući na RTS-u ukazao da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << očekuje 2.500 pitanja, a da je na osnovu iskustava Upitnika suseda Srbije uradila "generalnu probu" u peridu od decembra prošle, do maja ove godine i pripremila veliki deo odgovora na pitanja koja će se zasigurno naći u upitniku.

Videćemo koja su nova pitanja, specifična i osvežićemo podatke, rekao je sinoć Đelić i dodao da očekuje da će najdelikatnije pitanje u Upitniku biti vezano za pravosuđe.

"Po prvi put su neki od najokorelijih kriminalaca uhapešeni, neki su već osuđeni, imovina se zamrzava i pleni i u tom smislu naša zemlja je dobila veoma pozitivne ocene. Sada je ostalo da se proveri da li je bilo nekih individualnih propusta u izboru sudija i tužilaca", dodao je Đelić.

Akcioni plan Vlade Srbije

Potpredsednik Vlade podsetio je da će Upitnik 24. novembra doneti komesar za proširenje Štefan File i da će mu tada biti uručen akcioni plan Vlade Srbije za EU za sledeću godinu, koji je pripreman na bazi izveštaja Evropske komisije.

"Do kraja godine ćemo razraditi sve mere da u prvoj polovini sledeće godine odradimo veliki deo posla kako bi Evropska komisija, uz zemlje članice, u septembru ili oktobru mogla da pripremi mišljenje za dobijanje statusa kandidata Srbije", rekao je Đelić, koji je i ministar za nauku i tehnološki razvoj.

Prema njegovim rečima, plan Srbije je da se sa evropskim zakonodavstvom uskladi do kraja 2012. godine. Đelić je ponovio da pitanje ulaska Srbije u EU zavisi od socijalne situacije u Evropi i kapaciteta Srbije da reši pitanje Kosova.

"Rokovi zavise od naših reformi, moraćemo da imamo rešenje pitanja Kosova pre nego što uđemo u EU, ali mi nećemo priznati nezavisnost Kosova", poručio je Đelić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Đelić: Odgovor na upitnik EK do kraja prvog kvartala 2011.

Izvor: Blic, 20.Nov.2010

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić tvrdi da će Srbija imati odgovor na upitnik Evropske komisije do kraja prvog kvartala naredne godine...On je ukazao da Srbija očekuje 2.500 pitanja. Vodeći se iskustvom susednih zemalja, Đelić kaže da je Srbija uradila "generalnu probu" u peridu od decembra...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.