Izvor: B92, 06.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravosnažna presuda za Loru

Split -- Vrhovni sud Hrvatske potvrdio presude za zločine u splitiskom zatvoru Lora.

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je presude Županijskog suda u Splitu kojom je osam bivših vojnih policajaca osuđeno na šest do osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima u nekadašnjem vojnom zatvoru Lora u Splitu 1992.

Tom odlukom presuda za zločin u Lori je postala pravosnažna. Presuda je doneta pre mesec dana, a objavljena juče na sajtu suda. Bivši komandant zatvora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tomislav Dujić i njegov zamenik Tonči Vrkić osuđeni su na po osam godina, Davor Banić na sedam, a Miljenko Bajić, Josip Bikić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić ma šest godina zatvora.

Njihove žalbe sud je odbacio kao neosnovane i ocenio da su pomenuti odgovorni za smrt dva civila u Lori. Državno tužilaštvo je tražilo strože kazne, ali je i ta žalba odbijena. Ocenjeno je da u ponovljenom postupku nije bilo propusta i da osuđujuća presuda nije ustupak međunarodnoj zajednici i pokušaj izjednačavanja agresora i žrtve.

Od početka suđenja u bekstvu je Tomislav Dujić, a Bajić, Bikić i Bungur u bekstvu su od septembra 2005. i za njima je raspisana poternica. Splitska Radio Dalmacija juče je objavila, ne navodeći izvor vesti, da će se Bikić predati za desetak dana, ali to nije potvrdio njegov advokat.

Advokati osuđenih najavili su podnošenje vanrednih pravnih lekova, jer ne postoji pravo žalbe na odluku Vrhovnog suda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.