Pravoslavci se ne boje Milovih antihrista: OVA BORBA ĆE TRAJATI DUGO (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2020, 20:23

Pravoslavci se ne boje Milovih antihrista: OVA BORBA ĆE TRAJATI DUGO (VIDEO)

Narod se "dogodio" i došao je na litije bez poziva crkve

Vladika Joanikije je gostujući u emisiji Srpske RTV "Ogledalo", u kojoj je govorio o borbi za pravoslavlje u Crnoj Gori, izjavio nešto što može da se protumači kao činjenica da se vernici ne boje Mila Đukanovića i njegovih poklonika, otimača pravovernih duša i oskrnavitelja crkve, već da će istrajati u nastojanju da prevladaju sloga i mir božji.

- Ova borba ne traje jedan dan, ili jedan sat, ova će >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << borba trajati dugo. Ja znam zbog čega je narod povređen, zato što je napadnuta Crkva, manje više mi sveštenici, mi smo prolazni, ali napadnuta je vera. I ja razumem narod - poručio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Vladika je govorio o značaju Svetog Vasilija Ostroškog u pravoslavnom svetu, naročito za grad Nikšić, čiji je on zaštitnik, ističući da optužba da su on i osmorica nikšićkih sveštenika ugrozili zdravlje građana Nikšića, ne stoji, jer je u vreme proslavljanja praznika Svetog Vasilija, kako je podsetio, Crna Gora je bila zvanično proglašena kao "slobodna zemlja od korone".

- Iako je zvanično bila proglašena slobodna zemlja od korone, mere su još postojale i mi nismo pozvali narod na litiju - ukazao je vladika Joanikije.

On je objasnio da su službe vršene u skladu sa merama, i da su gledali da izađu u susret i narodu, kao i da odgovore na ljubav koju narod pokazuje prema crkvi i Svetom Vasiliju.

- Iako nismo pozivali da se narod okupi, u određeno vreme, kada se litija inače održava, došao je narod. Prosto se narod dogodio, i mi smo znali da su prekršene sve mere, ali bez našeg poziva narod je došao. Taj narod je sazvao Sveti Vasilije, narodna ljubav prema Sv. Vasiliju je tu došla do izražaja - kazao je Vladika Joanikije.

- I šta smo mi trebali, da izvređamo narod, da razočaramo, da uradimo nešto što nama sveštenim licima, i crkvi Božijoj ne priliči. Mi smo samo sa narodom, izlazeći u susret njegovoj ljubavi prema Svetom Vasiliju, izašli u molitveni hod - naglasio je vladika.

Vladika Joanikije je podsetio i da se sa te litije niko nije zarazio, već, kako je kazao, ta je litija pomogla zdravlju, a narod najbolje zna kako Sveti Vasilije štiti i pomaže.

- Nas stalno optužuju da razaramo državu, da ne priznajemo Crnu Goru, padaju optužbe redovno na nas od strane države - naveo je vladika Joanikije i dodao da je lako videti ko je šta uradio, preneo je portal In4s.

- Evo da vidimo šta je ko uradio. Mitropolit Amfilohije je 30 godina u Crnoj Gori, njegovo delo je monumentalno i vidljivo, i kada dođe čovek sa strane može samo da se divi. Naše svetinje su obnovljene, izgrađene nove. Mi smo ukrasili Crnu Goru. Mi ih nećemo nositi u Srbiju, nas optužuju za neko velikosrpstvo, mi koji smo sve dali za Crnu Goru - rekao je vladika i zaključio:

- Nismo obnavljali i gradili hramove za sebe, nego za budućnost naroda u Crnoj Gori.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.