Pravopis u Srbiji već poražen

Izvor: B92, 16.Jun.2012, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pravopis u Srbiji već poražen"

Beograd -- Na osmacima ne bi trebalo isterivati pravopisnu pravdu, pošto je pismenost u Srbiji poražena na skoro svim nivoima, kaže Veljko Brborić sa Filološkog fakulteta.

Kao potvrdu toga šef Katedre za srpski jezik na Filološkom fakultetu podseća da su parlamentarne liste na nedavnim izborima u Srbiji bile - kako kaže - "nešto najnepismenije što je Srbija videla, a da to nikome nije smetalo".

Povodom nedoumica u ocenjivanju testova sa male mature, Brborić za Tanjug >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da je nepotrebno napravljena "ujdurma".

Zvanični podaci pokazuju da je 3,5 odsto građana Srbije nepismeno, odnosno da ne zna da se potpiše ili se potpisuje otiskom prsta.

Profesor Brborić ukazuje na to da je pismenost u Srbiji poražena na skoro svim nivoima - u svakodnevnom govoru, u zvaničnom obraćanju političara, u medijima, a da se ovih dana "pravopisna pravda" isteruje samo na osmacima.

Po njegovim rečima, dovoljno je da prošetamo gradom i vidimo javne natpise koji često nisu ni na srpskom, a tamo gde jesu, niko ne vodi računa o poštovanju jezičke i pravopisne norme:

"Da u Srbiji vlada ili polupismenost ili nepismenost, videlo se i na nedavnim parlamentarnim izborima. Ne postoji nijedna parlamentarna stranka u Srbiji čije su liste bile napisane jezički korektno."

"Bilo je svakojakih omaški, pa i takvih da su imena gradova pisana naopako, međutim, to tada nikome nije smetalo", dodaje on.

Brborić ukazuje na to da ima mnogo političara čija je pismenost na nedopustivo niskom nivou.

U školstvu je, prema njegovim rečima, situacija nešto bolja, jer naša prosveta počiva na književnom jeziku. Ipak, ne bi trebalo isterivati "pravopisnu pravdu" na osmacima, koji uskoro polažu završni ispit, ako je pravopis zapostavljen u svim drugim oblastima našeg života.

Na završnom ispitu, u odgovorima osmaka na pitanja koja su neposredno vezana za poznavanje pravopisa i jezika, pregledači će voditi računa da li su deca poštovala pravopisne norme, rekao je Brborić povodom nedoumica u ocenjivanju testova sa male mature.

Međutim, kako je rekao, postoje neka pitanja koja ne zahtevaju poznavanje pravopisa, pa i ako učenik nepismeno napiše odgovor to će mu biti priznato kao tačno, objasnio je Brborić i naveo da su ovakva pravila postojala i prošle godine i od svega je "nepotrebno napravljena čitava ujdurma".

Kako kaže, tranzicija je donela dodatnu nepismenost u ogromnoj poplavi novih medijskih kuća.

Kuće koje su imale tradiciju vodile su računa i o jeziku, jezičkoj normi i kulturi, ali u novije vreme imamo medijske kuće koje vode računa samo o novcu, a jezik za njih ne postoji, ukazao je Brborić i zaključio:

"Ne smeta mi što vode računa o novcu, ali mi smeta da o jeziku ne vode računa nimalo, jer briga o nacionalnom pismu je ozbiljan društveni zadatak i to je zajednički posao".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Pravopis u Srbiji već poražen"

Izvor: Lajk.ba, 16.Jun.2012

Na osmacima ne bi trebalo isterivati pravopisnu pravdu, pošto je pismenost u Srbiji poražena na skoro svim nivoima, kaže Veljko Brborić sa Filološkog fakulteta.

Nastavak na Lajk.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.