Izvor: Politika, 03.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravo na zaštitu zaposlenog

U slučaju povrede nekog svog prava iz radnog odnosa, zaposleni može da zatraži sudsku zaštitu. Rok od 90 dana za podnošenje tužbe počinje da teče ili od prijema rešenja kojim je povređeno pravo zaposlenog, ili od dana saznanja za povredu, na primer, u slučaju šikaniranja ili diskriminacije.

Zakon ne predviđa mogućnost vođenja drugostepenog postupka unutar preduzeća, čime je uskraćeno pravo zaposlenog na žalbu, a to je protivno Preporuci br. 129 Međunarodne konvencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rada. Ova preporuka propisuje pravo radnika da pojedinačno ili sa drugim radnicima podnese žalbu bez ikakve štete za sebe ili ostale radnike sa kojima je zajednički podneo žalbu. Razlog za žalbu može biti svaka mera koju preduzme poslodavac ili situacija koja deluje ili može da deluje na uslove rada jednog ili više radnika, za koju radnici smatraju da je u suprotnosti sa odredbama kolektivnog ugovora, ugovora o radu, pravilnika, protivna nacionalnim propisima, ili običajima koji vladaju u struci, u grani privredne delatnosti ili u zemlji.

Takođe, prema ovoj preporuci, trebalo bi obezbediti da se žalba rešava na jednoj ili nekoliko viših instanci, da radnik ima pravo da učestvuje u postupku, da mu određeno stručno lice pomaže u postupku, odnosno da ga zastupa, pa tek ako se problem ne reši na nivou preduzeća, da se rešavanje prepusti sudu. Umesto toga, naš zakonodavac se opredelio direktno za sudski spor koji se pravosnažno okončava u roku od šest meseci, ali samo na papiru.

Sindikat, kao organizacija zaposlenih koja treba da štiti njihove interese, u praksi nema dovoljno uticaja i njegovo mišljenje ne obavezuje poslodavca. Zakonodavac daje mogućnost da opštim aktom i ugovorom o radu može da se predvidi postupak sporazumnog rešavanja spornih pitanja između poslodavca i zaposlenog, preko arbitra koga sporazumno određuju strane u sporu iz reda stručnjaka u oblasti koja je predmet spora, ali je to u praksi slabo zastupljeno. Zaposleni može da ostvari pravo na zaštitu i preko inspekcije rada, na primer, ako poslodavac na zahtev zaposlenog ne preduzme propisane mere bezbednosti i zaštite na radu kada zaposleni ima pravo da odbije da radi.

Mr Radmila Bosanac

[objavljeno: 03/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.