Pravo na smrt podelilo italijansku javnost

Izvor: RTS, 03.Feb.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pravo na smrt" podelilo italijansku javnost

Vrhovni sud i italijanska vlada nemaju usaglašene stavove o pravu da se pacijentima koje u životu održavaju samo aparati, dozvoli da umru. Italijanska javnost oštro podeljena posle najnovijeg slučaja žene koja je danas prebačena u bolnicu u kojoj će umreti.

Otac Eluane Englaro

Otac Italijanke Eluane Englaro, koja je u komi 17 godina, uprkos protivljenju Vatikana i italijanske vlade, prebacio je svoju ćerku na jednu privatnu kliniku na kojoj će biti isključen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << aparat za hranjenje koji je održava u životu.

Eluana Englaro (38) nalazi se u vegetativnom stanju od saobraćajne nesreće 1992. godine.

Italijanski vrhovni sud je prošle godine doneo odluku kojom se dozvoljava da se okonča njen život.

Odluku su osporili političari i crkveni velikodostojnici ali je ipak, podelila i javno mnjenje u ovoj katoličkoj zemlji, preneo je Rojters.

Eluana je u ranim jutarnjim satima ambulantnim vozilom prebačena u jednu kliniku u gradu Udine, koja je jedina u Italiji pristala da obustavi ishranu.

Aktivisti koji se bore protiv eutanazije - noseći hleb i vodu, što je postao simbol protesta protiv uklanjanja aparata - pokušali su da spreče odlazak ambulatnog vozila u kome je bila Eluana.

Berluskonijeva vlada protivi se eutanaziji

"Za nekoliko dana Italija će izvršiti prvu smrtnu kaznu od 1948. godine", rekao je podsekretar u italijanskom ministarstvu unutrašnjih poslova Alfredo Mantovano.

Vlada je saopštila da je uklanjanje aparata za hranjenje ravno eutanaziji, koja je protivzakonita u Italiji.

Kardinal Havijer Locano Baragan, vatkinaski ministar zdavlja, rekao je u intervjuu dnevnom listu "Republika" da prekid hranjenja i davanja vode znači samo jednu stvar a to je "ubisto s predumišljajem" Eluane Englaro.

Eluanin otac, Bepino Englaro, više od 10 godina putem sudova vodi bitku da se njegovoj ćerki dozvoli da umre.

Međutim, ministar zdravlja u vladi desnog centra premijera Silvija Berluskonija Mauricio Sačoni izdao je naredbu kojom se svim državnim i privatnim klinikama zabranjuje prekid ishrane pacijenata koji se nalaze u komi.

Kritičari kažu da ova naredba nema zakonsku vrednost zato što ne može da bude iznad odluke Vrhovnog suda. Ipak, nekoliko klinika sa kojima je otac Eluane Englaro kontaktirao odbacilo je njegov zahtev, s obrazloženjem da se plaše odmazde vlade.

Medicinski stručnjaci kažu da bi moglo da prođe dve sedmice dok Eluana umre posle uklanjanja aprata za hranjenje ali da neće osećati bol.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.