Pravo na protest ne znači blokirati puteve

Izvor: B92, 20.Nov.2018, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pravo na protest ne znači blokirati puteve"

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner izjavio je da su protesti izašli iz "okvira mirnih protesta" zbog veoma velikog broja povređenih.

Protesti su počeli u subotu zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo

Kastaner je za televiziju Frans 2 (France) rekao da je u protestima na poziv pokreta "Žuti prsluci" (Les gilets jaunes) od subote stradala jedna žena, a povređeno 528 osoba, od kojih je 17 zadobilo teške povrede.

Francuski ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao da su tri pollicajca povređena metalnim kuglama i da su neki demonstranti privedeni zbog nošenja metalnih palica i molotovljevih koktela.

"Pravo na protest ne znači blokirati puteve i povređivati druge građane i pripadnike snaga bezbednosti", rekao je francuski mnistar.

Kastaner je najavio strože kontrole i pozvao mirne demonstrante koji su se priključili protestima da poštuju zakon.

Demonstranti su danas nastavili da blokiraju autoputeve u Francuskoj, kao i skladišta nafte.

Prvog dana protesta okupilo se oko 290.000 osoba, ali je kasnije broj opao, tako da ih juče bilo 27.000 a za danas još nisu saopšteni podaci.

Protesti koji su prvobitno počeli zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo kasnije su prerasla u opšte nezavodoljstvo građana i osudu držvane politike.

Premijer Eduar Filip izjavio je da su vlasti shvatile nezadovoljstvo građana ali ostaju pri povećanju poreza na gorivo uz obrazoloženje da ta mera treba da bude uvedena u sklopu ekološke mere borbe protiv zagađenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.