Pravni tim Imrana Kana uložio žalbe na osuđujuće presude

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 00:41

Pravni tim Imrana Kana uložio žalbe na osuđujuće presude

Pravni tim bivšeg pakistanskog premijera Imrana Kana, koji se nalazi u zatvoru, uložio je danas žalbe na osuđujuće presude u tri kontroverzna pravna slučaja.

Ovo je danas izjavio advokat odbrane Latif Kosa.

Kan je u tri odvojene presude donete krajem januara i početkom februara nakon sudskog procesa u zatvoru u Ravalpindiju osuđen na ukupno 31 godinu zatvora zbog korupcije, odavanje službene tajne i kršenja zakona o braku, navodi AP. Pristalice Imrana Kana tvrde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su optužbe politički motivisane s ciljem da se onemogući njegova kiandidatura na opštim izborima održanim 8. februara.

Uprkos pravnim problemima Imrana Kana kandidati koji su podržavali njegovu stranku Tehreek-e-Insaf (PTI) osvojili su najviše glasova na izborima, međutim, nijedna pakistanska politička partija nije uspela da na izborima osvoji prostu većinu da bi mogla samostalno da formira vladu.

Bivši pakistanski premijer Kan je osuđen 30. januara na 10 godina zatvora zbog odavanja službene tajne, nakon nekoliko dana osuđen je na 14 godina zatvora u slučaju korupcije, a potom na još sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o braku.

Kanov Advokat Kosa je rekao da su žalbe na osuđujuće presude za korupciju i odavanje službene tajne podnete Višem sudu u Islamabadu, dok je žalba na osuđujuću presudu Kanu i njegovoj supruzi Bušre Bibi po optužbi za kršenje zakona o braku podneta drugom sudu.

U međuvremenu, hiljade pristalica Kanove stranke PTI i nekoliko drugih pakistanskih političkih partija okupili su se danas u blizini grada Hajderabada na jugu zemlje na protestima zbog navodnog nameštanja izbora 8. februara, a iz stranke bivšeg premijera upućen je poziv na proteste širom zemlje.

Policija u glavnom gradu Pakistana Islamabadu je upozorila PTI i druge političke stranke da odustanu od održavaja bilo kakvih okupljanja u prestonici jer je od decembra 2023. godine na snazi zabrana javnih okupljanja iz bezbednosnih razloga uz upozorenje da će biti preduzete mere protiv svakog ko prekrši ovu zabranu.

Stranka drugog bivšeg pakistanskog premijera Navaza Šarifa, političara koji je došao na čelo vlade Pakistana nakon svrgavanja Imrana Kana 2022. godine, blizu je postizanja sporazuma o formiranju koalicione vlade, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.