Pravna pobeda Berluskonija?

Izvor: RTS, 06.Jul.2011, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravna pobeda Berluskonija?

Ustavni sud pristao da razmotri zahtev partije italijanskog premijera Silvija Berluskonija da se milanski sud proglasi nenadležnim za aferu "Rubi". Stručnjaci procenjuju da bi to značilo i kraj slučaja.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni ostvario je pravnu pobedu, pošto je Ustavni sud Italije pristao da razmotri zahtev koji je uputila premijerova partija, a koji bi mogao da dovede do prekida sudskog postupka koji se protiv njega vodi.

Ustavni sud je saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će razmotriti zahtev partije Narod slobode, koja smatra da takozvana "Rubi" afera može biti razmatrna samo pred specijalnim tribunalom formiranim uz odobrenje parlamenta, preneo je AFP.

Ukoliko Ustavni sud donese presudu po kojoj suđenje Berluskoniju ne može da bude održano pred sudom u Milanu, koji trenutno ima jurisdikciju u tom predmetu, stručnjaci previđaju da će ono propasti, s obzirom na većinu koju premijer ima u parlamentu.

Donji dom italijanskog parlamenta podneo je u aprilu tužbu u kojoj osporava nadležnost suda u Milanu da premijeru sudi zbog zloupotrebe položaja.

Ustavni sud, iako je prihvatio zahtev vladajuće partije, neće se izjasniti još narednih nekoliko meseci, piše italijanska štampa.

Berluskoni je optužen da je 2010. godine nekoliko puta platio za seks plesačici marokanskog porekla Karimi El Mahrug, poznatoj po nadimku "Rubi kradljivica srca", kada je ona imala 17 godina, a za ovo krivično delo zaprećena je zatvorska kazna od tri godine.

I Berluskoni i plesačica demantuju da su imali seksualnu vezu.

Italijanski premijer je takođe optužen da je zloupotrebio položaj tako što je izvršio pritisak na policiju da Marokanku, koja je bila uhapšena zbog krađe, oslobodi iz zatvora.

Berluskonijeva odbrana tvrdi da se premijer založio za oslobađanje Marokanke sa ciljem da izbegne diplomatski skandal, pošto je navodno pogrešno mislio da je ona rođaka bivšeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.