Pravio bombu od ekspres-lonca, 15 godina zatvora

Izvor: B92, 09.Okt.2017, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravio bombu od ekspres-lonca, 15 godina zatvora

London -- Britanac koji je pokušao da napravi bombu uz pomoć ekspres-lonca i božićne rasvete, nakon što se radikalizovao putem interneta, osuđen je na 15 godina zatvora.

Britansko tužilaštvo je saopštilo da je 29-godišnji Zahid Husein izradio improvizovanu eksplozivnu napravu u kući svojih roditelja u Birmingemu, u središnjoj Engleskoj, nakon što je odgledao stotine snimaka koje je na internetu objavila Islamska država, prenosi danas AP.

On je ekspres-lonac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napunio šrapnelima, a detonatore je napravio od kablova rasvete za božićnu jelku, ali tužilaštvo navodi da bomba nije mogla da se aktivira.

Sudija Najdžel Svini rekao je danas u sudu u Vinčesteru na jugu Engleske da Husein boluje od paranoidne šizofrenije, ali da je glavni motiv za njegov zločin bila "dobrovoljna radikalizacija u kućnim uslovima".

Sudija je Huseina, koji je u maju proglašen krivim za pripremanje terorističkog čina, danas osudio na 15 godina zatvora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.