Izvor: Blic, 19.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravim izborom čuvajte zglobove

Pravim izborom čuvajte zglobove

Sve češće tegobe, nastale dugotrajnim radom na tastaturi i mišu, vezane su za oboljenje kompjuterska šaka ili medicinski karpalni tunel. Kako se stalno osvrćemo na računarske komponente koje se mahom nalaze u samom kućištu, ili je reč o uređajima koji obavljaju neke funkcije, ovom prilikom ćemo se malo osvrnuti na komponente sa kojima imate aktivnu saradnju i sa kojima kontrolišete mašinu.

Kada kupujete tastaturu i miš, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a pre toga ste silan novac dali za mašinu, uglavnom kupujete najjeftinije. Bitno vam je samo kako izgledaju. Ali tu je greška.

Ove dve komponente su u direktom kontaktu sa vašim telom, a time i sa zdravljem. Ukoliko nisu anatomski oblikovani, mogu da izazovu gore pomenuto oboljenje. Kao i sa svim drugim stvarima sa kojima imate često potrebe da radite, ove komponente moraju biti udobne za vaše ruke.

Tastatura

Tastature koje opisujemo obično u svom nazivu nose reči 'ergonomska', 'natural' ili 'komfort', što je znak da su posebno dizajnirane da bi ruke na njima ležale pravilno.

Najpravilniji način je svakako onaj u kojem se vaše ruke minimalno opterećuju, što znači da one konstantno moraju da dodiruju neku površinu kao podlogu. Ovo je delom postala praksa, pa tako podlogu za šaku možete da nađete na skoro svakoj novijoj tastaturi. Međutim, ni to nije dovoljno. Ukoliko su vam tokom kucanja na tastaturi palčevi uporedni, to opet nije pravilno. Jer ako vam je zglob šake stalno kriv dok koristite tastaturu, to postaje dobra osnova za oboljenje. Zato su osmišljene tastature, na koje se doduše treba navići, kod kojih je formiran ugao od oko 30 stepeni između grupa tastera za levu i desnu ruku. Sa ovim uglom je postignut najpravilniji položaj šake prilikom kucanja. Preporučujemo:

- Microsoft Natural Multimedia, Cena: 18 evra

- Logitech Office Comfort

Cena: 22 evra

Miš

Što se miša tiče, on mora da bude prilagođen anatomskom obliku vaše šake. Oko njegovog izbora nema previše dileme, treba da odaberete onaj na kojem vam šaka najbolje leži. Nemojte da se ustručavate da pre kupovine miša proverite njegovu udobnost. Tasteri ne bi trebalo da budu suviše kruti, jer će se vaši prsti brzo zamoriti. Palac bi trebalo da ima oslonac kao i ostatak šake. Ne sme da visi u vazduhu.

Ako uz sve navedene stvari koje se tiču tastature i miša uklopite i dizajn uz vašu ličnost, za nešto veće pare napravili ste pun pogodak. Preporučujemo:

- Microsoft Inteli Mouse Explorer,

Cena: oko 30 evra

- Logitech® MX™310 Optical Mouse

Cena: 22 evra.

Marko Josifović

Ubrzajte računar

Imam Pentium 4 2.8GHz, ali svaki put kada startujem neki program treba mu dosta vremena da se pokrene, a prilikom gašenja računara treba mu dosta vremena da se isključi. Ne razumem zašto je toliko spor. Možete li mi pomoći i reći kako da ga ubrzam?

Marko Nikolić

Iz navedenog opisa problem je najverovatnije u prevelikom broju aktivnih procesa (programa koji rade u pozadini). Svaki od njih zauzima određenu količinu prostora u memoriji i uzurpira procesorsko vreme potrebno za izvršavanje ostalih programa sa kojima se aktivno bavite. Rešenje je svakako uklanjanje pozadinskih programa koji vam nisu neophodni za svakodnevne aktivnosti. Koje programe treba isključiti individualna je stvar, iz prostog razloga što je iz ovog ugla nemoguće znati šta je sve instalirano na vašem sistemu. Količina memorije od 256 MB je gotovo minimum kada je reč o normalnom funkcionisanju operativnog sistema Windows XP. Ono što bi svakako trebalo uraditi jeste ugradnja dodatnih 256 MB kao najosnovnije rešenje. Da biste uklonili nepotrebne pozadinske programe, u Start meniju kliknite na Run... Ukucajte msconfig i u dobijenom prozoru koji služi za definisanje procesa koji će biti pokrenuti prilikom startovanja sistema odaberite karticu Startup. Na ovoj kartici se nalazi spisak programa koji nisu inicijalno došli sa instalacijom operativnog sistema, već su naknadno instalirani od strane vas ili servisera. Polja za štikliranje određuju da li će određeni program biti startovan pri sledećem resetovanju.

Pitanja možete slati na tehnika@blic.co.yu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.