Prave moćno oružje? Ukoliko bi eksplodiralo, niko ne bi preživeo

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 23:07

Prave moćno oružje? "Ukoliko bi eksplodiralo, niko ne bi preživeo"

Šef nemačke svemirske komande rekao je da ima više pitanja nego odgovora kada je reč o tvrdnjama SAD da Rusija razvija svemirsko antisatelitsko nuklearno oružje

"Najgori scenario neselektivne nuklearne eksplozije u svemiru bio bi razoran za sve", rekao je Mihael Traut na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, prenosi Politiko.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi nuklearno oružje eksplodiralo u svemiru, to bi "manje-više bio bio kraj upotrebljivosti tog globalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajedničkog dobra".

"Niko ne bi preživeo takvu akciju - nijedan satelit, bilo kineski, ruski, američki ili evropski. Niko ko racionalno razmišlja ne bi upotrebio takvo oružje u svemiru", poručio je nemački zvaničnik.

Dodao je da bi lansiranje nuklearnog oružja u svemir bilo u suprotnosti sa Sporazumom o svemiru Ujedinjenih nacija iz 1967. godine.

"Tim sporazumom se zabranjuje postavljanje oružja za masovno uništenje u orbiti", naveo je Traut.

Američki mediji ranije su objavili, pozivajući se na neimenovane izvore, da Rusija planira da postavi nuklearno oružje u svemir koje bi moglo da uništi američke satelite. Kremlj je, sa druge strane, odbacio takve tvrdnje, poručivši da je reč o "izmišljotini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.