Izvor: Blic, 30.Jun.2009, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravda

Hapšenje Agima Čekua u Sofiji

podsetilo nas je na našu neprijatnu prošlost, ali, nažalost, i na ne tako ružičastu sadašnjost. Zašto? Zato što smo se setili brojnih zločina koje je ovaj čovek okrvavljenih ruku počinio na Kosovu i u Hrvatskoj. Zato što su se porodice njegovih žrtava ponadale da će ga najzad stići ruka pravde. Zato što po ko zna koji put moramo da shvatimo da je priča o univerzalnoj pravdi fraza. Zato što je vreme da razumemo da u politici i diplomatiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nema ljubavi ni sentimentalnosti, već samo interesa.

Bio sam skeptik u pogledu izručenja ovog zločinca Srbiji. I ranije, dok kosovski Albanci nisu proglasili secesiju i nezavisnost, Čeku je u sličnim situacijama brzopotezno puštan iz pritvora u Sloveniji i Mađarskoj. Kao ministar pravde tada, protestovao sam kod civilnih administratora Unmika Hekerupa i Štajnera. Bez efekta!

Brojne dokaze o njegovim zločinima i zločinima Haradinaja dostavio sam Karli del Ponte koja je protiv ovog drugog podigla optužnicu da bi ga Tribunal posle oslobodio. Pa onda objasnite da su aršini pravde isti za sve, da nema selektivne pravde.

Kad nije izručen Hagu i kad mu se ne sudi ovde, predlagao sam da mu sudi Unmikovo pravosuđe. Umesto toga, Čeku i Haradinaj, voljom građana Kosova, postajali su premijeri ove kvazidržave. Onaj ko je pobio najviše Srba postao je najpopularnija politička ličnost. Doduše, i ovde stavljaju slike onoga ko je u naše ime počinio najveće zločine pored slika Miloša Obilića i Karađorđa.

Neki naši zvaničnici olako su najavljivali da će Čeku biti izručen, a nakon njegovog puštanja krenuli su sa žalopojkama. To je izraz nemoći. Umesto toga, pod pokroviteljstvom države treba preduzeti veliku medijsko-diplomatsku kampanju i dokaze o bestijalnim zločinima Čekua, Tačija, Haradinaja i drugih, prezentirati svetu. Jer se za zločin mora odgovarati.

Važno je da uoči odluke Međunarodnog suda pravde svi shvate da to što se događalo na KiM nije bila borba za nacionalno oslobođenje Albanaca već zločin i teror. Da se najzad uspostavi pravda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.