Prava radnika samo na papiru

Izvor: Vesti-online.com, 16.Avg.2018, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prava radnika samo na papiru

Srbija ima priličan broj sindikata, ali država priznaje kao reprezentativne samo Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjene granske sindikate Nezavisnost, mada ni njih ne poštuje, pa se nameće pitanje da li i ko štiti radnike. Da država ne haje za njih, pokušao je da predstavi predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, primetivši da na sednici Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj se odlučivalo o promeni važnih budžetskih zakona, nije bilo članova tog tela >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << premijerke Ane Brnabić, ni ministra finansija Siniše Malog.

- SES tako gubi na značaju i njegovo funkcionisanje se dovodi u pitanje. Jednoglasno je prihvaćeno stavljanje van snage Zakona o smanjenju plata, ali ništa dok to ne odluče Brnabićeva i Mali - kaže Orbović za "Vesti" uz napomenu da su Aleksandar Vučić i Ivica Dačić kao premijeri uglavnom prisustvovali sednicama, a Brnabićeva samo jednom kada je izabrana u SES-u.

Ironično se nadovezao, lider Nezavisnosti Zoran Stojiljković primetivši da od sindikata do premijerke leti golub pismonoša, u doba digitalizacije koju ona tako uporno zagovara.

Odgovornost je i na dva sindikata koja su u SES-u, smatra predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić i ističe da moraju da se nametnu kao neko ko ima snagu da povede i štrajk i protest i da zapreti vlasti. Te kolege ona pita kako su se setili da se žale na "inače slabašnu" premijerku, a nisu na Vučića koji je kao predsednik Vlade radio i gore stvari, poput utvrđivanja "minimalca" bez dogovora sa sindikatima.

- Reprezentativnost sindikata nije utvrđivana 13 godina, pa taj SES niko ozbiljno ne doživljava, jer čak nijedan rezultat nisu imali. Zato i ti reprezentativni i svi ostali sindikati treba da sednu za isti sto i ujednače stavove, jer će nažalost u suprotnom položaj radnika ostati katastrofalan, kao i loš odnos poslodavaca i države prema njima - zaključila je Savićeva.

- Paradoks je da je predsedavajući SES-om Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije koja je organizaciju privatnih poslodavaca, a on direktor državnog preduzeća Trajal. To je čovek koji je otpustio više sindikalaca u ovom preduzeću, a pošto je gubio sudske sporove, morao da ih vrati na posao - objasnio je Željko Veselinović.

Da SES nikada nije imao ozbiljnu ulogu, već je radio pod plaštom rešavanja problema i tako bio mesto za amortizaciju radničkog nezadovoljstva, za "Vesti" ukazuje lider Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović. On, to telo, vidi kao produženu ruku vlasti, ukazujući da "nikad nije je imalo ingerencije, niti ga je Vlada poštovala".

- Dovoljan dokaz je utvrđivanje minimalne cene rada kada niko iz SES-a nije znao da kaže kolika će ona biti, a predsednik države Aleksandar Vučić je, iako mu nije u ustavnoj nadležnosti, najavio veću za deset odsto - ukazao je on, istakavši da je SES "ikebana" s velikim apanažama koje njegovi članovi dobijaju i kroz učešće u raznim odborima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.