Prava deteta u vrhu prioriteta Vlade Republike Srbije

Izvor: B92, 20.Nov.2018, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prava deteta u vrhu prioriteta Vlade Republike Srbije

Beograd -- Povodom Svetskog dana deteta, Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava rekla je da će se Vlada više baviti pitanjem zaštite dece.

U prethodnom periodu usvojen je veliki broj novih zakona i strategija kojima se prava deteta unapređuju u oblasti sprečavanja nasilja, unapređenju obrazovanja, zdravstvene zaštite, sprečavanja diskriminacije, rešavanja statusnih pitanja, pre svega dece Roma, migranata, izbeglica i interno raseljenih lica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U Nacrt Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja do 2022. godine ugrađene su preporuke UN, a u narednom periodu očekuje se i usvajanje Zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, saopštila je Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Paunović je podsetila da je Srbija već 28 godina članica Konvencije o pravima deteta, kao najznačajnijeg međunarodnog dokumenta u oblasti prava deteta.

Srbija je u januaru prethodne godine od Komiteta za prava deteta dobila 41 preporuku za dalje unapređenje položaja dece.

Vlada Srbije nastoji da obezbedi da osnovni principi Konvencije o pravima deteta i preporuke UN-a budu ugrađene u sve politike na nacionalnom i lokalnom nivou u cilju punog ostvarivanja prava dece.

Svetski dan deteta ustanovljen je od strane Generalne skupštine UN 1954. godine, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.