Praktično i pragmatično - Amfilohije

Izvor: B92, 21.Jan.2020, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Praktično i pragmatično - Amfilohije"

Podgorica -- Advokat Nikola Martinović tvrdi da se u Crnoj Gori ne zna ko predstavlja SPC.

Ali, kako kaže, praktično je i pragmatično da o odnosima SPC u Crnoj Gori crnogorska država treba da razgovara sa mitropolitom Amfilohijem.

"Ona (SPC) nije registrovana, pa državni organ ili njihov saugovarač ne zna koje odgovoran za preuzimanje prava i obaveza koje ovlašćeno lice SPC u Crnoj Gori. Ova dilema razrešena je novim zakonom ukoliko verske organizacije žele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da stupaju u pravne odnose sa trećim licima uključujući i državu”, naveo je Martinović, u izjavi za podgoričku Pobjedu.

Poruke srpskih vlasti da o primeni Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica ne treba pregovarati sa mitropolitom Amfilohijem, već da je adresa patrijarh srpski Irinej, Martinović tumači kao, kako kaže, "evidentnu sumnju u mitropolita crnogorsko-primorskog".

“Očigledno u srpskim krugovima u Beogradu postoji neka sumnja u Amfilohija, a verovatno s obzirom na to da je on etnički Crnogorac i da je njemu Crna Gora svakako bliža nego arhijerejima koji nisu etnički Crnogorci”, kaže Martinović.

Poruku Amfilohija da Podgorica treba sa njim da razgovara a ne sa Patrijaršijom Martinović vidi kao njegovu težnju da ima što više samostalnosti u odnosu na Patrijaršiju.

Poziv države Amfilohiju i Mitropoliji, kako kaže Martinović, je prirodan jer će vlada pregovarati sa predstavnicima onih koji versku službu „vrše na teritoriji Crne Gore, a ne druge države”.

Martinović veruje da će se Mitropolija crnogorsko-primorska pre ili kasnije registrovati u Crnoj Gori.

“To je u njenom interesu, a radi se samo o administrativnom postupku, ne o postupku koji će na bilo koji način narušiti njeno dosadašnje dogmatsko učenje ili organizaciju. Ako mogu registrovati automobile u Crnoj Gori i izvaditi lične karte ili pasoše, ako Amfilohije može imati crnogorski pasoš, zašto ne bi i Mitropolija imala ličnu kartu izdatu od crnogorske države”, naveo je Martinović.

To što Srpska crkva u Crnoj Gori još nije predala ustavnu inicijativu povodom Zakona, iako su je najavili, Martinović ocenjuje kao njihovu taktiku.

“Sama pretnja inicijativom njima je argument za buduće razgovore”, smatra on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.