Prag: Pronađeno oružje u ambasadi

Izvor: B92, 05.Jan.2014, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prag: Pronađeno oružje u ambasadi

Prag -- Češka policija je u zgradi palestinske ambasade u Pragu pronašla 12 komada oružja, uključujući pištolje i automatske puške.

Oružje je pronađeno samo nekoliko dana pošto je u eksploziji poginuo palestinski ambasador u svojoj rezidenciji.

Ambasador Džamal al Džamal (56) poginuo je 1. januara u eksploziji u svojoj rezidenciji, a policija je saopštila da je eksplodirala naprava sa kojom nije postupano na ispravan način, a koja je bila pričvršćena za vrata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sefa koji nije često korišćen.

Češka policija ne vodi taj slučaj kao napad, već smatra da je to posledica nemara.

Posle tog događa, policija je otkrila nelegalno oružje u kompleksu diplomatske misije, koja uključuje ambasadu i rezidenciju, ali se nije oglašavala o kakvom naoružanju je reč.

Na sajtu dnevnog lista "Mlada fronta dnes" navedeno je danas da je pronađeno 12 komada oružja i da je tu informaciju potvrdio šef policije Martin Červiček.

On, međutim, nije hteo da navede koliko je tačno pronađeno pištolja ili automata, prenosi Rojters.

"Moramo da uradimo genetičke i balističke analize oružja, do tada nećemo objavljivati informacije", rekao je Červiček za taj dnevnik.

Mediji su ranije preneli da je policija u rezidenciji palestinskog ambasadora pronašla automatske puške i drugo nelegalno oružje kojim bi mogla da se naoruža 10-člana borbena jedinica.

Otkriće nelegalnog oružja izazvalo je reakciju češkog ministarstva spoljnih poslova koje je saopštilo da će zatražiti objašnjenje u vezi sa tim.

S druge strane neimenovani palestinski zvaničnik je agenciji Rojters rekao da je osoblje ambasade samo predalo oružje češkim vlastima, a da je reč o naoružanju koje je pronađeno u jednom starom džaku koji nije diran još od Hladnog rata.

Misteriju oko smrti ambasadora i oružja koje je potom otkriveno dodatno je podgrejala ambasadorova ćerka koja je izjavila da veruje da je njen otac "namerno ubijen".

Konfuziju je unelo i saopštenje portparolke ambasade koja tvrdi da osoblje nije upoznato sa bilo kakvom eksplozijom u sefu i da je taj sef redovno korišćen.

Ambasador Džamal je tu funkciju obavljao tek od oktobra, ali je u diplomatskoj misiji u Pragu proveo 20 godina.

Trenutno traje premeštanje palestinske ambasade na drugu lokaciju u Pragu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policija otkrila oružje u palestinskoj ambasadi

Izvor: Akter, 05.Jan.2014

Češka policija je u zgradi palestinske ambasade u Pragu pronašla 12 komada oružja, uključujući pištolje i automatske puške samo nekoliko dana od pogibije ambasadora

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.