Praćenje zdravlja spasilaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2021, 12:55

Praćenje zdravlja spasilaca

Spasioci Gorske službe spasavanja (GŠ) testirali su prototipove elektroda za elektrotaktilnu stimulaciju, u okviru evropskog projekta „SIXTHSENSE” koji je napravljen u cilju praćenja zdravlja spasilaca.

Spasilac GŠ Srđan Paroški rekao je da su istraživanja trenutno u početnoj fazi, ali već iduće godine plan je da se elektrode ugrade u određene odevne predmete koje spasioci nose tokom akcija spasavanja.

“Na ovom tesitiranju spasioci GŠ nosili su elektrode >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zalepljene za kožu i trebalo je da preko aplikacije na telefonu prepoznaju određene stimulacije“, rekao je Paroški, navodi se u saopštenju GŠ.

Ova tehnologija omogućiće praćenje u realnom vremenu više spasilačkih ekipa i operativaca na terenu, unapređujući efikasnost tima, njihovu bezbednost i uspešnost svake akcije.

Ceo projekat trajaće 36 meseci, finansira ga Evropska unija kroz program Horizont 2020, a vredan je 7.242.442 evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.