Praćeni putnici na aerodromu u Kanadi

Izvor: RTS, 31.Jan.2014, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praćeni putnici na aerodromu u Kanadi

Kanadska agencija za praćenje elektronskih komunikacija koristila je besplatan internet servis na jednom kanadskom aerodromu kako bi pratila uređaje putnika. To stoji u dokumentu koji je obelodanio Edvard Snouden, a koji je na svoj sajt postavilo Udruženje kanadskih emitera.

Tajni dokument koji je obelodanio odbegli američki agent Edvard Snouden, pokazao je da je kanadska agencija za praćenje elektronskih komunikacija iskoristila informaciju sa besplatnog internet servisa na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kanadskom aerodromu da bi pratila bežične uređaje hiljada putnika.

Prema ovom izveštaju, kanadska bezbednosna služba za praćenje komunikacija, koristila je informaciju iz aerodromskog sistema bežičnog interneta tokom dve nedelje.

Za sada nije objavljeno o kojem je aerodromu reč, preneo je AP.

Agencija je na ovaj način mogla da prati putnike najmanje nedelju dana, i dok se nalaze na drugim lokacijama širom Kanade, na kojima postoji sistem bežičnog interneta.

Dokument je obelodanilo Udruženje kanadskih emitera i postavilo ga na svoj veb sajt.

Prema njemu, agencija je pratila podatke o lokacijama i telefonskim brojevima odlaznih i dolaznih poziva, ali ne i njihov sadržaj.

Agencija je najverovatnije prikupljala prvenstveno podatke stranih obaveštajnih službi, presrećući razgovore i internet saobraćaj.

Ovakvu aktivnost zakonom je zabranjeno sprovoditi na Kanađanima, bez sudske dozvole.

Portparolka Agencije Lori Salivan, rekla je da nijedan Kanađanin niti strani putnik nije bio praćen ni prisluškivan i da nikakve informacije nisu prikupljene ni upotrebljene.

Istakla je da dokument predstavlaj tehničku prezentaciju između specijalista za matematičke modele, koji se svakodnevno koriste da se otkriju potencijalne pretnje od stranih terorista.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kanada:Prate i putnike na aerodromu

Izvor: B92, 01.Feb.2014, 00:54

Toronto -- Tajni dokument Snoudena pokazao da je kanadska agencija iskoristila informaciju sa internet servisa na kanadskom aerodromu da bi pratila bežične uređaje putnika..Prema ovom izveštaju, kanadska bezbednosna služba za praćenje komunikacija, koristila je informaciju iz aerodromskog Wi-Fi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.