Pozovi 112 i bićeš spasen

Izvor: Blic, 13.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozovi 112 i bićeš spasen

Ukoliko pitate nekog Holanđanina kome bi se obratio ako bi u njegovoj hotelskoj sobi u Švedskoj, na primer, izbio požar, odmah bi vam odgovorio da bi okrenuo broj 112.



Isti odgovor dobili bismo od Francuza koji bi broj okrenuo da, ne daj bože, doživi saobraćajnu nesreću u Grčkoj. Kada ovaj jedinstveni broj za hitne slučajeve pozovete iz bilo koje zemlje članice EU, ali i iz Hrvatske, BiH i Crne Gore, dobićete nacionalnu službu za hitne slučajeve, koja pokriva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vatrogasce, policiju, hitnu pomoć, a u nekim državama i servis za turiste. Do sada se pokazao kao efikasno rešenje jer ga je, kao univerzalan za sve situacije i zemlje, najlakše zapamtiti. Zašto ga onda mi još nismo uveli?

- Pozivni broj za policiju i hitnu pomoć još i znam, ali za vatrogasce ne bih mogao da garantujem da bih se setio, pogotovu kad bi mi izbio požar u stanu. Morao bih prvo da potražim novine da nađem važne telefone i broj vatrogasne službe, a dotle bi mi verovatno stan izgoreo - kaže Beograđanin Nikola Vukotić.

Načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a Srbije Predrag Marić kaže da već dugo pokušava da objasni koliko je bitno da se Srbija uključi u jedinstveni sistem.

- Ovo je priča mog života. Koliko god apelovao na nadležne da uvedu prvo jedinstvenu službu za spasavanje, a posle toga i jedinstveni broj za hitne slučajeve, ja kao da pričam u prazno - kaže Marić.

Još u martu ove godine u skupštinskoj proceduri bio je zakon o zaštiti i spasavanju, koji propisuje obavezno uvođenje jedinstvenog broja za hitne slučajeve.

- Predlog je povučen iz Skupštine, uz objašnjenje da prvo mora da se oformi jedinstvena služba za spasavanje. Problem je što deo tog posla, sada obavljamo mi, a deo civilni sektor pri vojsci Srbije. Još nismo uspeli da se dogovorimo, ali je i u Evropi spasavanje ljudi u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova - objašnjava on.

U „Telekomu Srbija" kažu da za uvođenje jedinstvenog broja ima tehničkih mogućnosti i da je jedino potreban zakon ili odredba.

- Kada nadležni donesu odluku da se uvede jedinstveni broj, lako ćemo to realizovati. Tehničkih mogućnosti ima, ali još uvek niko nije zvanično pokrenuto to pitanje - kaže Dragan Jovanović iz „Telekoma Srbija".

Broj 112 zvanično je registrovan za hitne slučajeve 1991. godine prvo u Švedskoj, potom u Finskoj, Danskoj i Portugaliji, a zatim i ostalim zemljama EU, čak i u zemljama u našem okruženju - Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH i Makedoniji.

Zašto 112

1. lakše je zapamtiti jedan broj umesto četiri, pet i više,

2. zato što omogućava brzo reagovanje i obezbeđuje pomoć u najkraćem roku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.