Pozorište Hristo Botev

Izvor: Megafon.co, 16.Avg.2019, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozorište Hristo Botev

„Pozorište je osnovano daleke 1888. godine. Interesanta je priča da su se tada okupili mladići i devojke iz grada da bi igranjem pozorišnih predstava sakupili dovoljno novca da bi formirali biblioteku. Obično su biblioteke stvarale pozorišta. A kod nas je obrnut slučaj”, objašnjava Delča Gigov, upravnik Pozorišta Hristo Botev.
Prva predstava te 1888. godine bila je Zla žena. Posle 10 godina zaista su i skupili dovoljno para i formirali biblioteku.
Dimitrovgrad >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << je, kako kažu u Pozorištu, na vetrometini. Zato su se potrudili da njihova scena bude upravo mesto koje oplemenjuje ljude i uči ih toleranciji, bez nacionalizma. Jedan su od retkih ansambala koji igraju na tri jezika.
“Svaki građanin ovog grada treba da nađe svoju priču u pozorištu. Pre svega što se tiče jezika… Mi igramo i na srpskom i na bugarskom jeziku, a igramo i na lokalnom dijalektu. Igramo na takozvanom šopskom dijalektu koji je specifičan samo za naš grad i to publika prihvata sa oduševljenjem. To su predstave koje trpe takav vid… ne može Šekspir, narmalno, da se igra na dijalektu, ali neke lake komedije srpske i bugarske… Čak imamo i par tekstova koje su Piroćanci napisali upravo na tom jeziku. I to je pravo jedno bogatstvo da isti ansambl igra na tri jezika. To je vrlo retko, čak i na dva, recimo Suboticaima i srpsku i mađarsku dramu, Priština je imala i albansku i srpsku dramu.”

Novinari: Sonja Urošević, Jovana Đorđević
Kamera: Jovana Đorđević
Montaža: Sonja Urošević
Muzika: Turn On – RW Smith
Pozorište Hristo Botev gaji raznolikost u svakom smislu “I po nacionalnosti i po zanimanju, imamo, što se tiče sastava pozorišta i uopšte ljudi koji su igrali, baš gledam – ovo tu su jedan pumpadžija, odnosno čovek koji je radio na Jugopetrolu, Slavo je bio i danas ostao legendarni glumac igre u Zoni Zamfirovoj, celog života se bavio glumom. Tu je da spomenemo Lidiju Georgijev ovde Panajotov, sada je urednica i novinarka RTS u Nišu.”
Pozorište Hristo Botev uspešno učestvuje na različitim festivalima, za šta su dokaz brojne nagrade. A i samo je domaćin Balkan teatar festa.
Foto – Jovana Đorđević

 
*Ovaj prilog deo je projekta “13 vekova multikulturalnosti” koji je podržan od strane Opštine Dimitrovgrad u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.