Poznati antropolog: Srpska crkva je s pravom zabrinuta

Izvor: B92, 19.Avg.2020, 09:34

Poznati antropolog: Srpska crkva je s pravom zabrinuta

Priština -- Antropolog sa Univerziteta Kembridž Nora Veler ocenila da je SPC s pravom zabrinuta zbog izgradnje puta Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Veler je u emisiji "Interaktiv" na KTV rekla da vlada u Prištini treba ozbiljno da shvati zabrinutost SPC, prenosi prištinska Koha.

Ona je ukazala da nijedna javna ličnost ili zvaničnik u Prištini nije dao komentar na takav način da ostavi utisak na međunarodnu zajednicu da tzv. Kosovo u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stvari vodi računa o Crkvi, prenosi Kosovo onlajn.

"Štaviše, ovaj put je sada još jedan dokaz da Kosovo nije u mogućnosti da primenjuje svoje zakone u odbranu zajednica koje je obećalo", ocenila je Veler.

Ona je istakla da taj problem ne treba da se rešava na nivou lokalnih vlasti, već na najvišem političkom i međunarodnom nivou.

Veler je podsetila da je Priština prihvatila Ahtisarijev plan čiji se Aneks 5 odnosi na zaštitu SPC i oblasti sa kulturnim i verskim znamenitostima značajnim za srpsku zajednicu, koji je i deo ustava tzv. Kosova.

"Iz tog razloga, Kosovo mora zaštititi Srpsku pravoslavnu crkvu, u skladu sa odlukama koje je prihvatilo 2006. godine i ne treba da čeka međunarodnu intervenciju da bi se zaustavila izgradnja puta, već treba samo da zaustavi izgradnju takvog puta, da pokaže da poštuje ustav i sprovodi zakon u skladu sa Ahtisarijevim planom, da zaštiti prava i verske slobode srpske zajednice", rekla je Veler.

Ona je istakla da je to pitanje veoma složeno, s obzirom na to da, kako je ocenila, lokalne vlasti u odnosu na crkvu nikada nisu postupale diplomatski i profesionalno i nisu se bavile tim pitanjima sa ozbiljnošću kakvu zaslužuju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Veler: Srpska pravoslavna crkva s pravom zabrinuta zbog izgradnje puta kod Dečana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2020

Antropolog sa Univerziteta Kembridž Nora Veler ocenila je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) s pravom zabrinuta zbog izgradnje puta Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, prenosi Koha...Ona je ukazala da nijedna javna ličnost ili zvaničnik u Prištini nije dao komentar na takav...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.