Poznati REZULTATI protivustavnog REFERENDUMA u Kataloniji (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2017, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poznati REZULTATI protivustavnog REFERENDUMA u Kataloniji (VIDEO)

Prvi preliminarni rezultati

Uprkos ozbiljnim upozorenjima zvaničnog Madrida, separatističke vlasti u Kataloniji danas su održale referendum o otcepljenju ove regije od Španije.

Birališta su zatvorena u 20:00 časova po lokalnom vremenu, a prema pisanju svetskih medija referendumski dan je protekao veoma burno uz mnogo zabeleženih incidenata.

"Truth is on the side of the oppressed today, it's against the oppressor" - Malcolm X#CatalanReferendum pic.twitter.com/GKVX0ulMz7
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
— Larry the Cat (@Number10cat) October 1, 2017

Konačni rezultati još uvek nisu poznati ali prema preliminarnim podacima 81 posto stanovištva je glasalo za secesiju, 10 posto njih je bilo protiv dok je 9 posto glasačkih listića bilo nevažeće.

Katalonci su izjašnjavanje o nezavinosti organizovali i 2009, pa 2011, a zatim i 2014, ali je odziv glasača bio mali, mada je većina od onih koji su izašli, čak 80 odsto, bila za otcepljenje.

Acaba el recuento del #CatalanReferendum en la EOI https://t.co/6lv0Z36Gw7

- 1.069 'Sí' (81%)

- 140 'No' (10%)

- 80 blancos

- 28 nulos pic.twitter.com/B0eE94crHn

— J. J. Gálvez (@jjimenezgalvez) October 1, 2017

Madrid se u svim ovim slučajevima, pa i danas, poziva na Ustav koji je pravo na referendum dao samo centralnoj vlasti, a Španiju definisao kao nedeljivu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.