Poznata političarka i novinarka ubijena iz blizine FOTO

Izvor: B92, 13.Maj.2019, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poznata političarka i novinarka ubijena iz blizine FOTO

Istaknuta avganistanska političarka, koja je postala poznata kao novinarka, ubijena u sred bela dana. Političari i aktivisti za prava žena zahtevaju pravdu.

Mina Mangal radila je kao TV prezenter kada je postala popularna u Avganistanu, nakon čega je nastavila političku karijeru, a ubijena je u sred dana u Kabulu, u subotu, i to iz blizine, prenosi BBC.

Iako su policijski zvaničnici odmah izjavili da će ubica brzo biti uhvaćen i iako je istraga odmah pokrenuta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još uvek nije poznato ko stoji iza ovog brutalnog ubistva.

Avganistanski Vrhovni sud i brojne nevladine organizacije pozvale su na ozbiljnu i temelju istragu o tom ubistvu.

Aktivistkinja za prava žena u Avganistanu Vazma Frog izjavila je lokalnim medijima, što je preneo BBC, da je ubijena političarka nedavno na svom fejsbuk profilu objavila da je dobila pretnje i da strahuje za svoj život.

Priroda tih pretnji još uvek nije u potpunosti razjašnjenja, ali je portparol policije izjavio za Rojters da se istražuju i moguće porodične svađe.

Smrt Mine Mangal ponovo je pokrenula pitanje u medijima o stepenu nasilja nad ženama u Avganistanu. Mnogi ističu da su najveći zločini nad ženama počinjeni upravo u sred dana i to u Kabulu. "žene ubijaju jer muškarci misle da to tako treba", kaže Vazma Frog.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.