Pozivi na bojkot Breninog koncerta

Izvor: RTS, 18.Maj.2009, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozivi na bojkot Breninog koncerta

Mladi Socijaldemokratske unije Sarajeva traže zabranu koncerta Lepe Brene u tom gradu. Kao ključni argument navode fotografije na kojima Lepa Brena pozira u uniformi Vojske Republike Srpske tokom rata u BiH.

U agenciji "Stejdž art", koja organizuje koncert Lepe Brene, prezadovoljni su brojem prodatih i rezervisanih ulaznica.

"Broj rezervisanih ulaznica je za samo dva dana premašio naša očekivanja. Ako se uzme u obzir da još nismo počeli marketinšku kampanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << onda to ima posebnu težinu. Najveći broj rezervacija dobijamo iz glavnog grada BiH, a ulaznice su već osigurali i Brenini fanovi iz Mostara, Tuzle, Zagreba, ali i iz Londona", rekao je Nedim Srnja iz agencije "Stejdž art" u izjavi za sarajevski "Dnevni avaz".

Članovi omladine Socijaldemokratske unije Kantona Sarajevo izrazili su oštar protest zbog koncerta folk pevačice Lepe Brene. Koncert bi trebalo da se održi 30. maja u Olimpijskoj dvorani Zetra.

"Smatramo da Sarajevu nisu potrebni ovakvi događaji, te da Lepa Brena nije dobrodošla u grad koji je pune tri godine trpeo najstrašniju opsadu u modernoj istoriji, a da se uništavanju Sarajeva pomenuta pevačica nikada nije usprotivila", navodi se u saopštenju.

Mladi Socijaldemokratske unije ocenjuju da su fotografije, na kojima Lepa Brena pozira u uniformi Vojske Republike Srpske tokom rata u BiH, "ključni argument da se ne dozvoli njen nastup u Sarajevu".

Socijaldemokrate pozvaju građane, udruženja i vlasti da na svaki legalan način spreče koncert Lepe Brene "koji bi bio uvreda za sve patriote kao i za one koje su dali svoje živote za Sarajevo i BiH".

Građani bi novac, umesto za plaćanje ulaznica, trebalo da daju javnim kuhinjama, navodi se u sapoštenju SDU. Internet portali u BiH poslednjih dana objavljuju video snimke Lepe Brene u uniformi Vojske Republike Srpske snimljene u Brčkom 1993. godine.

Portal "24 sata info" navodi da se na video snimku "vidi da nikakav strah ne postoji u Lepoj Breni, iako je ovih dana u medijima izjavljivala da je tada radi vlastite sigurnosti obukla lažnu vojnu uniformu koju je nosila za potrebe snimanja spota".

Najava koncerta Lepe Brene izazvala je oduševljenje ljubitelja folk muzike. Kontroverze oko gostovanja popularne pevačice, međutim, pojavile su se nakon objavljivanja fotografija i video snimaka Brene iz vremana rata u Bosni. Snimci su najpre emitovani u Hrvatskoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.