Poziv za klinike u kojima će se obavljati vantelesna oplodnja od srede

Izvor: Studio B, 14.Feb.2016, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv za klinike u kojima će se obavljati vantelesna oplodnja od srede

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, gostujući na TV Pink, najavio je da će od srede biti raspisan poziv za klinike u kojima će se obavljati vantelesna oplodnja.

"Neopisiva sreća za svako društvo i za porodicu je da dobije dete i za nas ne postoji važniji zadatak nego da radimo na natalitetu", rekao je Lončar. On je najavio da je za 500 parova iz Republičkog fonda izdvojeno 100 miliona dinara, dodajući da trenutno 428 parova čeka na tu intervenciju. Svi koji prođu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dijagnostiku, moći će da se podvrgnu vantelesnoj oplodnji, objasnio je Lončar i precizirao da je iz budžeta grada izdvojeno 10 miliona dinara za 50 parova koji treći put idu na vantelesnu oplodnju.

Na pitanje kada će prvi parovi moći da se podvrgnu vantelesnoj oplodnji, Loncar je odgovorio da će to biti čim klinike podnesu svu potrebnu papirologiju i da to može biti za dan, dva, a najkasnije za mesec dana. On je istakao da RFZO izdvaja novac za dva pokušaja, Grad Beograd za treći, kao što će i ostale lokalne samouprave izdvojiti deo novca da se i u njihovim sredinama ide na treći pokušaj.

Lončar je rekao da isto važi i za operaciju katarakte i da je cilj da se smanji lista čekanja za ovu intervenciju. Za više od 3.000 pacijenata iz budžeta je izdvojeno 120 miliona dinara i takode ide u sredu poziv klinikama, najavio je Lončar, ističući da neće biti nikakvog čekanja i da će građani sa ovim problemom odlaziti u privatnu kliniku samo sa zdravstenom knjižicom.

On je ocenio da sve ovo nije vid predizborne kampanje i naglasio da Vlada radi i da se rezultati tog rada vide. Lončar je rekao da će biti raspisan tender sa Svetskom bankom za kupovinu magnetnih rezonanci, skenera, rendgena, kako bi se smanjile liste čekanja i za dijagnostiku na polju radiologije. On je najavio da se u martu završava i tender za KBC Srbije, a da se u maju kreće sa radovima, jer je sada u KBC stanje alarmantno.

Lončar je, takode, istakao da je sa profesorkom dr Nadeždom Basarom, koja je javnosti poznata po uspešnom lečenju teško obolelih od aplastične anemije, dogovoreno da ona dolazi dva dana tokom meseca, a da ljudi ne moraju da putuju kod nje u Nemacku. On je zaključio i da građani očekuju i zaslužuju da znaju šta da očekuju od svog lekara, da ne čekaju satima u čekaonicama, da im se lekar posveti. "To je cilj ove Vlade da se zna ko šta radi", zaključio je Lončar.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.