Poziv papi da poseti region

Izvor: RTS, 01.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv papi da poseti region

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Bendekit XVI pozvan je da poseti svoje mesne crkve u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, saopštili su učesnici 22. plenarnog zasedanja Međunarodne biskupske koferencije Ćirilo i Metodije.

Učesnici 22. plenarnog zasedanja Međunarodne biskupske konferencije Ćirila i Metodija obnovili su danas poziv poglavaru Rimokatoličke crkve, papi Benediktu XVI da poseti svoje mesne crkve u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Predsednik Međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biskupske konferencije i predsedavajući plenarnog zasedanja, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je, da su biskupi tu odluku doneli sledeći "glas svojih vernika i klera koji se osećaju zapostavljenim u odnosu na katoličke vernike susednih zemalja" i koji imaju pravo na susret sa poglavarom svoje Crkve.

Prema njegovim rečima, učesnici danas završenog trodevnog zasedanja održanog u Beogradskoj nadbiskupiji, naglasili su da bi taj susret trebalo vezati za jubileje u katoličkim biskupijama, u koje spada stogodišnjica rođenja Majke Tereze i 1200. godina prenosa moštiju svetog Tripuna zaštitnika Kotorske biskupije.

Prilika za susret svih hrišćana

Naglasivši da je reč isključivo o poštovanju verskih prava i sloboda, Hočevar je rekao da u te velike datume spada i obeležavanje 1700. godišnjice Milanskog edikta, što je prilika za susret svih hrišćana Istoka i Zapada.

Beogradski nadbiskup je podsetio da u devet katoličkih nadbiskupija, u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji živi oko pola miliona katoličkih vernika i da samo u Vojvodini ima 320.000 katolika različitih nacionalnosti, pretežno Mađara i Hrvata.

Većina katolika živi u vojvođanskim biskupijama čiji su centri u Subotici, Zrenjaninu i novosnovanoj Sremskoj biskupiji, kao i Ruskom Krsturu gde je centar za 23.000 katolika istočnog obreda, rekao je Hočevar i objasnio da najviše funkcionalnih problema ima Beogradska nadbiskupija jer je njenih 30.000 vernika rasuto u više gradova Srbije.

Na konfererenciji za novinare u zgradi Nadbiskupije je najavljeno da će sledeće, 23. plenarno zasedanje Međunarodne biskupske konferencije biti održano početkom novembra u Prištini, posebno značajnom centru Međunarodne biskupske konferencije u kome zajednički život dele tri crkve i verske zajednice.

Novinarima se obratio i subotički biskup Janoš Penzeš, uvodničar na plenarnom zasedanju devet katoličkih biskupija čija je glavna tema bila katolička porodica koja živi u kompleksnom okruženju i suočava sa posebnim problemima kao verska manjina.

Problem siromaštva

Prema rečima Penzeša, katolička porodica je suočena pre svega sa problemom siromaštva pa je to razlog što je crkva organizovala pokret za bračne parove i mlade ljude koji još nisu zasnovali porodicu, sa ciljem da im kroz predavanja sveštenika i lekara ukaže na značaj zajedničkog života sa stanovišta hrišćanske crkve.

Bilo je reči i o mešovitim brakovima i svim pitanjima etničke i verske različitosti koje je posebno naglašeno posle raspada bivše Jugoslavije i stvaranja novih država.

Novonastalu stvarnost, kako je zaključeno, sledile su i katoličke biskupije pa su ishod nove organizacije, pored formiranja Sremske biskupije sa sedištem u Sremskoj Mitrovici, i nove aktivnosti veća i komisija Međunarodne biskupske konferencije zaduženih da brinu o jedinstvu Crkve i negovanju jevanđelskih vrednosti.

"Uvereni smo da je jedinstvo Hristovih učenika najveći dar Evropi i čovečanstvu", poruka je učesnika zasedanja, objavljena u zvaničnom saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.