Poziv na saradnju na jugu Srbije

Izvor: RTS, 20.Jul.2009, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv na saradnju na jugu Srbije

Na eventualne provokacije na jugu Srbije policija neće odgovoriti prekomernom upotrebom sile, rekao Ivica Dačić i istakao da je spreman na dijalog sa Albancima. Ministar policije pozvao predsednike opština Preševo i Bujanovac da sarađuju na suzbijanju kriminala i terorizma.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je predsednike opština Preševo i Bujanovac da sarađuju na suzbijanju kriminala i terorizma na jugu Srbije što je, kako je ocenio, zajednički >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << interes.

"Ne pada nam na pamet da na provokacije, bilo da su terorističke, odgovaramo prekomernom upotrebom sile i baš zato što je to politički problematična tema želimo dogovor i saradnju", rekao je Dačić novinarima u "Palati Srbija", posle razgovora sa bivšim ministrima policije.

Istakao je da nije važno da li je neko Albanac ili Srbin, već borba protiv kriminala i terorizma, i da je spreman za dijalog sa Albancima na jugu Srbije.

Kako je naveo, istrage o napadima na policiju na jugu Srbije su u toku i sve informacije o tome biće prosleđene predstavnicima opština Bujanovac i Preševo.

Albanci iz opština Bujanovac i Preševo zatražili su pregovore sa Vladom Srbije radi rešavanja, kako tvrde, nagomilanih pitanja, optuživši policiju za napade i ignorisanje legitimnih lokalnih organa vlasti i institucija.

Razmena iskustava i znanja 

O položaju policajaca bilo je reči tokom susreta sadašnjeg sa bivšim ministrima unutrašnjih poslova. Zaključili su da im je zajednički cilj da MUP bude uspešan u svim poslovima, poput borbe protiv terorizma, korupcije i kriminala.

U razgovoru sa Milisavom Lukićem, Viobranom Stanojevićem, Dušanom Mihajlovićem, Radmilom Bogdanovićem, Stevanom Nikčevićem, Slobodanom Tomovićem i Božom Prelevićem, Dačić je naglasio da policija mora da bude efikasna i moderna da bi odgovorila zahtevima sadašnjeg vremena.

"Smatram da je posao koji radimo veoma odgovoran za državu i da bi svi koji poseduju znanja, informacije i iskustvo u ovoj oblasti trebalo da rade zajedno, jer svi treba da radimo u interesu države i svih građana, da se borimo protiv kriminala i očuvamo stabilan javni red i mir", istakao je Dačić.

Dačiću se u ime bivših ministara zahvalio Božo Prelević, ocenivši da je potez aktuelnog ministra "odličan i potpuno atipičan".

Sistemsko rešenje za stambena pitanja 

I dok su ministri razmenjivali iskustva i informacije, ispred zgrade ministarstva protestovali su sadašnji i penzionisani pripadnici MUP-a, jer kako kažu ne mogu da se usele u stanove koje su pre četiri godine dobili na konkursu tog ministarstva.

Ministar Dačić rekao je da se u narednih nekoliko meseci mora pronaći "sistemsko rešenje" za stambene probleme pripadnika MUP-a Srbije.

Reč je o stanovima u ulici Sime Igumanova u Beogradu u kojima već stanuju drugi pripadnici MUP-a, a policajci koji su te stanove dobili na konkursu najavljuju proteste sve dok se ne usele u stanove. Reč je o 30 stanova.

"To je zatečeno stanje ali rešenje mora da se pronađe. Trudićemo se da u narednim mesecima sistemski rešimo to pitanje da se vidi da li je sve bilo regularno na konkursima i da se pronađe rešenje za one koji treba da se isele", rekao je Dačić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.