Poziv na dijalog i saradnju na godišnjoj konferenciji OEBS-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2019, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv na dijalog i saradnju na godišnjoj konferenciji OEBS-a

Godišnja bezbednosna konferencija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču počela je danas pozivom na veću saradnju i dijalog, a predsedavajući organizaciji, šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, istakao je da je "ćutanje" ove organizacije u vezi s postojećim konfliktima zabrinjavajuće.

Generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger uputio je apel članicama organizacije da se okrenu dijalogu i saradnji.

"U vreme Hladnog rata vodeći političari >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << znali su da su dijalog i saradnja od velikog značaja“, kazao je Greminger, dodajući da, kada se govori o bezbednosti, svi pomisle odmah na državu, ali ono o čemu se stvarno radi, jesu životi ljudi, porodica, dece, društva...

Istakao je da su u Ukrajini, pet godina od izbijanja rata, hitno potrebni novi impulsi za rešenje konflikta.

Greminger je, u govoru na otvaranju konferencije OEBS-a u Beču, izrazio nadu na pomeranja u Ukrajini, rekavši da mogu da se primete "znakovi nove dinamike".

U Ukrajini, dodao je, potrebno je konstruktivno angažovanje svih strana.

Predsedavajući OEBS-a Lajčak kritikovao je, takođe, odsustvo dijaloga o konfliktima na prostoru koji pokriva organizacija.

"Naše ćutanje je zabrinjavajuće", poručio je Lajčak, dodajući da je obilaskom zemalja u kojima OEBS ima svoje misije video koji značaj se pridaje ovoj organizaciji.

Međutim, i pored napora OEBS-a u rešavanju konflikata, slika, prema njegovim rečima, nije tako pozitivna, a posebno je, s tim u vezi, pomenuo Ukrajinu, Gruziju i Nagorni Karabah.

"Verujem u to da grupa država, iako nemaju isti stav, uvek mogu naći kompromis", podvukao je Lajčak u vezi s radom OEBS-a, koji je često blokiran zbog spora između zapadnih zemalja i Rusije.

Bivša šefica diplomatije EU Ketrin Ešton kritikovala je, u svom govoru, rituale OEBS-a.

Na konferencijama ne treba samo ponavljati stare stavove, podvukla je ona, kritikujući praksu diplomata koji čitaju samo unapred pripremljene govore.

"Ono što nam treba jeste pravo liderstvo muškaraca i žena. Današnji političari za vreme njihovog života nikada nisu bili suočeni s toliko izazova kao sada. Većina misija na početu se čine nemogućim. Bila sam uključena u dve takve stavri za koje se mislilo da su nemoguće, a na kraju su bile uspešne", ukazala je Ketrin Ešton.

Bivši predsednik Austrije Hajnc Fišer, kao predstavnik Centra za globalne građane "Ban Ki Mun", podvukao je značaj dijalog u rešavanju konflikata.

On je ocenio politiku američkog predsednika Donalda Trampa "Amerika ispred svega“ i istupanje iz sporazuma sa Iranom kao pogrešne korake.

Prema njegovim rečima, neophodno je naglašavati sličnosti, a ne razlike među ljudima, i dodao da je neophodno poslušati stavove ljudi koji nisu zadovoljni s demokratijom i koji glasaju za desničarske stranke.

Godišnje bezbednosne konferencije OEBS-a održavaju se od 2002. godine i okupljaju vodeće predstavnike 56 država članica, koji razgovaraju o mogućnostima za rešenje konflikata.

SAD su, na ovogodišnjem skupu, zastupljene podsekretarima Kristoferom Robinsonom i Brusom Tarnerom, a Rusija zamenikom šefa odeljenja za kontrolu naoružanja Antonom Masurom.

Na dnevnom redu konferencije su kontrola naoružanja, transnacionalne bezbednosne pretnje, mere za izgradnju poverenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskva: Upotreba nasilja prištinskih vlasti zaslužuje osudu

Izvor: Vostok.rs, 26.Jun.2019, 11:30

Upotreba nasilja prištinskih vlasti protiv zvaničnika UN zaslužuje osudu, između ostalih, i od strane OEBS-a, izjavio je direktor Odeljenja za evropsku saradnju pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Andrej Kelin, govoreći na Konferenciji OEBS-a o bezbednosti.. Kelin je istakao da situacija...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.