Poziv građanima da prijave imovinu

Izvor: B92, 20.Apr.2011, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv građanima da prijave imovinu

Beograd -- Poziv građanima da prijave imovinu koju, u slučaju rata, moraju da ustupe VS. Obaveza je da se traženo preda, a vojska nadoknađuje moguću štetu.

Na adrese vlasnika vozila i opreme, koji su tokom rata potrebni vojsci, ovih dana stižu pozivi da stvari koje poseduju prijave vojnim organima.

Najveći broj poziva upućen je na adresu vlasnika vozila i kamiona, i to na osnovu evidencije MUP-a.

Automobili, kamioni, građevinske mašine, barže i brodovi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << letilice, pumpe za gorivo, štamparije, ali i konji i goveda sa zapregama i kolima - samo su deo spiska privatnih stvari koje građani moraju da, u slučaju vanrednog ili ratnog stanja, ustupe Vojsci Srbije.

"Nikome ništa neće biti oduzeto, a popis je zakonska obaveza. Vlasnici stvari koje su u ratu potrebne vojsci, ipak, moraju da se odazovu opštinskim organima Ministarstva odbrane. Oni su obavezni da na uvid podnesu podatke i isprave, ili omoguće pregled stvari koje se popisuju", kažu u Ministarstvu odbrane.

Materijalnu obavezu imaju i vlasnici specijalnih vozila, sredstava i uređaja veze, pumpi i kompresora za vodu, kao i uređaja za snimanje. Obavezu da svoju imovinu stave na raspolaganje oružanim snagama imaju i vlasnici luka i pristaništa, aerodroma, hangara, skladišta, radionica, stanica za punjenje boca kiseonikom i plinom...

Ova sredstva i objekti prilikom odbrane zemlje koriste se za popunu jedinica i komandi Vojske Srbije. Mobilizacija stvari poslednji put je primenjena 1999. godine. Vojsci su tada bili najpotrebniji džipovi, teretna vozila i bageri-rovokopači.

Prema slovu zakona, sva pokretna i nepokretna sredstva se ustupaju uz novčanu naknadu. Vojska ima obavezu da vlasnicima nadoknadi svu štetu na privatnim stvarima koja nastupi prilikom odbrane zemlje, i to po tarifama koje određuje Vlada Srbije.

Kazne i do pola miliona

Vlasnicima stvari, koji se ne odazovu na poziv vojnih organa i ne podnesu na uvid tražene podatke i isprave, ili ne omoguće popis i pregled vozila, mašine ili objekte, može biti izrečena globa od 10.000 do 40.000 dinara.

Ukoliko je vlasnik stvari preduzeće propisane kazne dostižu i 450.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.