Pozicija Srbije: Garant stabilnosti na Balkanu

Izvor: BKTV News, 21.Jul.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozicija Srbije: Garant stabilnosti na Balkanu

Srbija je diplomatski, nacionalni i geopolitički garant dejtonske Republike Srpske, njen prirodni saveznik i zaštitnik. Očigledna je namera Srbije da se na Balkanu ojača pozicija i Republe Srpske i BiH i smanji nivo antagonizma Sarajeva i Banja Luke. Namera premijera Srbije Aleksandra Vučića je da uz pomoć zapadnih saveznika, pre svega Nemačke, ekonomski poveže Balkan stvarajući pri tom i izvesnu regionalnu političku inicijativu.

Srbija je diplomatski, nacionalni i geopolitički >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << garant dejtonske Republike Srpske, njen prirodni saveznik i zaštitnik. Počev od svog konstituisanja, pa do danas, Republika Srpska trpi pritiske kako međunarodne zajednice, tako i pritiske Federacije BiH i država u regionu. Ipak, Republika Srpska je stovrena kao istorijski, etnički i ratom stečeni entitet u okviru BiH kao suverene države. Unutrašnja organizacija i delovanje BiH u mnogo čemu je „teret“ za Republiku Srpsku.
Vlasti u Sarajevu dugo su bile na distanci prema državnoj politici Srbije i njenom nacionalnom i državnom stavu prema BiH i Republici Srpskoj. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uspostavljao je ravnotežne odnose sa svim vlastima i vladama u Srbiji, kao i sa rukovodstvom Crne Gore. Upravo trougao Srbija-Republika Srpska i Crna Gora suštinski su i jedinstveni geopolitički i ekonomski prostor istog naroda, kulture i državnih ciljeva.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić po svim ključnim pitanjima vezanim za balkansku stabilnost se konsultuje sa rukvodstvom Republke Srpske, ali i strukturama vlasti u BiH. Upravo zbog toga premijer Aleksandar Vučić ima nameru da pozove predsedavajućeg predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da pripreme zajedničke projekte za regionalni samit zemalja zapadnog Balkana koji krajem avgusta treba da organizuje nemačka kancelarka Angela Merkel u Berlinu. Očigledna je namera Srbije da se na Balkanu ojača pozicija i Republe Srpske i BiH i smanji nivo antagonizma Sarajeva i Banja Luke. Poslednje katastrofalne poplave koje su zahvatile Balkan nanele su dugogodišnje štete na već osiromašenom prostoru. Vučićeva namera je da uz pomoć zapadnih saveznika, pre svega Nemačke, ekonomski poveže Balkan stvarajući pri tom i izvesnu regionalnu političku inicijativu.
„Rekao sam Dodiku, a reći ću i Izetbegoviću, nadam se da bismo za ovaj veliki regionalni samit koji organizuje Angela Merkel mogli da se pojavimo zajedno kao ljudi koji traže podršku Nemačke i EU za velike projekte“, kaže Vučić. Ulaganje EU i Nemačke na Balkanu neće biti malo, ali je potrebna stabilnija politička situacija i zakonski uređene države sa većim stepenom međuetničke tolerancije. Zajednički projekti Srbije i BiH sa Republikom Srpskom su od vitalnog značaja za region. Premije Vučić, pre svega misli na projekat značajan za Srbiju, BiH i Republiku Srpsku, a to je pruga Beograd-Sarajevo. Stabilnost Balkana u mnogo čemu zavisi od dva ključna pitanja. Prvo, očuvanje dejtonske BiH i stabilnsot Republike Srpske i veza sa Srbijom. Drugo strateško pitanje za Balkan je održanje i implementacija međunarodnih dogovora, ugovora i pregovora Beograda, Prištine i EU oko pozicije Kosova u regionu i prava Srba na Kosovu. Jasno je da i dejtonska BiH, kao i Kosovo su „ulaznica“ Srbije u EU.
Tomislav Kresović
The post Pozicija Srbije: Garant stabilnosti na Balkanu appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.