Pozdrav sa Bigarskih vodopada: Jedan od bisera Stare planine

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Avg.2020, 20:37

Pozdrav sa Bigarskih vodopada: Jedan od bisera Stare planine

Pre deset godina uz dolinu potoka napravljena je biciklistička staza

Ako vas put nanese do Stare planine, pa od Kalne krenete prema Temskoj i Pirotu, posle šest-sedam kilometara naići ćete na vodopad Bigar, jedan od najlepših vodopada u ovom delu Srbije i jednu od najvećih atrakcija ovog kraja.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 450 metara, mestu gde se zapenušani, ali kao nebo čist, Bukovski potok u pravom smislu te reči obrušava u Stanjinsku reku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Ono što ga izdvaja od svih drugih vodopada koje sam video jeste jednostavan prilaz. Vodopad bukvalno pada na livadu preko koje prolazi asfaltni put, tako da se do njega može doći i automobilom.

Ako se sabere dužina svih kaskada, vodopad je visok 35 metara, dok se njegovi poslednji slapovi, koji iz daljine podsećaju na tri bela platna, na livadu obrušavaju sa, otprilike, polovine te visine.

Dalje uz Bukovski potok imaju još dva vodopada, ispod kojih su formirana jezerca-pregrade, u kojima je voda tirkizne boje.

, koja prolazi i pored manastira svetog Onufrija, svetinje koja se prvi put pominje 1576. godine.

Vekovima unazad manastir je uglavnom bio prazan. Jedino je pouzdano da je uoči Drugog svetskog rata u njemu živeo sveštenik Nikola Kitanović. Obnova svetinje je počela 2003. godine. Prepravljen je sveti presto, pod popločan, obnovljen konak i podignuta nova zvonara.

Nakon što je tadašnji episkop niški Irinej, sadašnji patrijarh srpski, 25. juna 2007. ponovo osvetio manastir u njemu je obnovljen monaški život.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.