Požari u Makedoniji i RS

Izvor: Blic, 30.Avg.2012, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požari u Makedoniji i RS

Centar za upravljanje kriznim situacijama saopštio je danas da je na teritoriji Makedonije još aktivno 13 požara, ali da su oni uglavnom lokalizovani i, za sada, nema opasnosti po imovinu meštana. U Republici Srpskoj, jak požar izbio je u šumi Krvavac, te u banjalučkim naseljima Vrbanja i Česma. Vatra gori i kod Srebrenice i Trebinja.

Jedan od najvećih požara u Makedoniji je na teritoriji Nacionalnog parka Jasen, 30 kilometara jugozapadno od Skoplja, gde gori šuma, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u gašenju su angažovane vatrogasne ekipe iz Skoplja i helikopter makedonske armije.

U gašenje požara u zapadnom delu zemlje, kod sela Zajas u okolini Debra, angažovan je avion i oko 20 pripadnika Direkcije za zaštitu i spasavanje.

Velika površina borove šume zahvaćena je vatrom kod sela Vratnica, u okolini Tetova, koji se širi prema sela Vratnica i Belovište, pa je, zbog nepristupačnosti terena, zatražena intervenciju avionima.

Aktivna su i još nekoliko požara u južnom i jugozadapanom delu zemlje, na planini Kožuf i opštinu Novaci, kao i požar kod sela Lakaica, na makeodnsko - albanskoj granici, koji se zbog vetra širi i na albansku teritoriju.

Gori manastirska šuma

U šumi Krvavac, udaljenoj 400 metara od manastira Ozren, izbio je jak požar danas oko 17.00 časova, a izgorela su četiri dunuma visoke mešovite šume, javlja dopisnik Srne sa lica mesta.

Požar su oko 18.30 časova stavili pod kontrolu pripadnici Dobrovoljne vatrogasne jedinice iz Petrova, meštani sela Kaluđerica i radnici Šumske uprave iz Petrova.

Pretpostavlja se da je požar izazvan električnom varnicom, pošto je vatra krenula od betonskog elektro-stuba.

Aktivirao se šumski požar kod Srebrenice

Na Zalazju kod Srebrenice večeras se aktivirao pre četiri dana lokalizovani šumski požar, rečeno je Srni u Teritorijalnoj vatrogasnoj brigadi u ovom mestu.

Kiša koja je pala u nedelju uveče zaustavila je širenje vatre po površini zemlje i lokalizovala šumske požare, ali nisu ugašeni panjevi i žile drveća koje su gorele u suvoj zemlji. Iz njih se ponovo pojavila vatra koja se širi požarištem.

Vatrogasci su sa cisternom izašli na teren i pokušavaju da lokalizuju požar i da ga stave pod kontrolu.

Požar u Banjaluci ne preti kućama

U banjalučkim naseljama Vrbanja i Česma vatrogasci gase požar koji je izbio danas poslepodne na niskom rastinju, a vatra ne preti stambenim objektima, potvrđeno je Srni u Vatrogasnoj brigadi Banjaluke.

Prema rečima komandira smene Drage Blagojevića, u 15.25 časova Dobrovoljno vatrogasno društvo Vrbanja je izašlo na požarište, a u 16.00 časova su im se pridružili i vatrogasci iz banjalučke Vatrogasne brigade. On je rekao da je požar je pod kontrolom i da će uskoro biti ugašen. Požar, čiji uzrok nije poznat, gasilo je više od deset vatrogasaca.

Vatra u selu Dabrac brzo lokalizovana

U selu Dabrac, zaseok Milanovići, 15 kilometara od Mrkonjića, u kasnim popodnevnim časovima izbio je požar koji je, zahvaljujući meštanima, brzo lokalizovan.

Vatra je buknula u okolini kuće Damjana i Stojana Milanovića, a meštani su uspeli da se organizuju na vreme i gaseći vatrenu stihiju spreče da dođe do požara širokih razmera.



Vatra kod Trebinja

Požar u jednom delu Trebinjskih brda danas je u velikoj meri stavljen pod kontrolu, ali je i dalje aktivna kilometarska požarna linija na drugoj strani tog područja, dok je požar u Bijeloj Gori ugašen i kontroliše se.

Načelnik opštinskog štaba Civilne zaštite Trebinje Mirko Ćurić kaže da je dvadesetak ljudi, koji su jutros prebačeni helikopterom na nepristupačni deo Grbeši–Trnovac na Trebinjskim brdima, uspelo da sačuvaju liniju, te da je desetak vatrogasaca i pripadnika Civilne zaštite ostalo da kontroliše požarište i tokom noći.

Načelnik Regionalnog centra Civilne zaštite Radoslav Prelo kaže da je danas u pojedinim opštinama Hercegovine bilo kritično, ali da je večeras situacija stabilnija, a požari ne prete naseljenim mestima.

Vatra koja se rasplamsala u rejonu Humčani, Kovačići, Presjeka, odbijena je tokom dana od kuća i pod kontrolom je.

Alarmantna situacija je na požarištu u Rujištima na području Istočnog Mostara odakle je zatražena pomoć susednih opština, a u toku dana iz Mostara je stigao jedan broj ljudstva i cisterna vode. Prelo kaže da će sutra zatražiti pomoć gatačkih vatrogasaca kako bi se požarište u tom delu stabilizovalo.

Na području Gacka, Bileće i Ljubinja požari su aktivni, ali se kontrolišu i nema opasnosti da bi mogli da se približe kućama.

Povezane vesti: Požari u skopskoj, tetovskoj i kumanovskoj regiji Ugašen požar kod Crikvenice Ne preti širenje požara na teritoriju Srbije Požar uz železničku prugu kod Splita Požari u Španiji odneli tri žrtve

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.