Požari u Amazoniji: Najviše vatre u poslednjih 13 godina

Izvor: B92, 03.Jul.2020, 09:25

Požari u Amazoniji: Najviše vatre u poslednjih 13 godina

Veliki skok broja požara na samom početku sezone pokazuje da bi situacija u Amazoniji mogla da bude gora nego 2019. godine.

Požari u brazilskoj prašumi Amazoniji povećani su u junu mesecu za gotovo 20 odsto - što je najviši nivo u jednom mesecu za 13 godina, pokazuju vladini podaci.

Sa takvim porastom na početku sušne sezone, postoji velika bojazan da bi ovogodišnji požari mogli da nadmaše katastrofu iz 2019. godine.

Aktivisti kažu da pandemija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korona virusa pogoršava problem.

Oni veruju da će kontrola nelegalnih seča biti još manja u ovim uslovima.

Međutim, predsednik je uporno odbacivao kritike iz inostranstva.

"Određene zemlje, umesto da pomažu... ponašale su se nepošteno i u kolonijalističkom duhu", rekao je u septembru, označavajući kao "zabludu" da su Amazon pluća sveta.

Amazon - koji obuhvata više država Južne Amerike, ali je 60 odsto u Brazilu - je vitalna zaliha ugljen-dioksida koji usporava tempo globalnog zagrevanja.

U Amazonu živi oko tri miliona vrsta biljaka i životinja, kao i oko milion starosedelačkog stanovništva.

Prošle godine BBC je objavio kako u Amazonu svakog minuta nestane šume veličine fudbalskog terena, a to pokazuju satelitski podaci.

Naučnici kažu da bismo mogli da budemo blizu "prelazne tačke", a to je trenutak kada će se priroda potpuno promeniti.

To će se dogoditi kada ukupno krčenje šuma dostigne između 20 i 25 odsto - što bi moglo da se dogodi u narednih 20 ili 30 godina.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.u

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.