Požar u muzeju u Brazilu: potrebna sredstva za obnovu izgorelih kolekcija

Izvor: B92, 04.Sep.2018, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar u muzeju u Brazilu: potrebna sredstva za obnovu izgorelih kolekcija

Izgorelo skoro 90 odsto predmeta. Mogući uzrok požara dotrajale električne instalacije.

Predsednik Brazila Mišel Temer izjavio je da vlada traži sredstva od kompanija i banaka da pomognu da se obnovi Nacionalni muzej koji je potpuno uništila vatra.

Ministar obrazovanja Roseli Soares kaže da traže i međunarodnu pomoć, a razgovari sa predstavnicima UNESKO-a, tela UN zaduženog za kulturu, su u toku.

Zvaničnici muzeja su saopštili da je uništeno više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 90 odsto predmeta iz muzeja.

Oni smatraju da su za požar odgovorne godine rezanja troškova u muzeju.

Muzej je posedovao jednu od najvećih zbirki iz antropologije i prirodne istorije u Americi. U njemu su bili i ostaci žene starije od 12.000 godina, poznate pod imenom "Luzia".

Policija je ispalila je suzavac ispred parka u muzeju, kada je manji broj ljudi pokušao da provali unutra.

Mnogi demonstranti su bili ljuti zbog rezova u budžetu za koje kažu da su doveli do vatre.

Policija im je kasnije dozvolila da opkole muzej u simboličnom zagrljaju.

Luiz Fernando Dias Duarte, zamenik direktora muzeja, bio je veoma besan i optužio je brazilske vlasti za "nedostatak pažnje".

"Pre nekoliko godina smo se sa različitim vladama borili da obezbedimo sredstva da adekvatno sačuvamo sve što je danas uništeno", rekao je on.

Izgleda da je jedno pitanje nedostatak tzv. sprinkler sistema.

Duarte je izjavio za Globo TV da je plan modernizacije u iznosu od 5,3 miliona dolara, koji je dogovoren u junu, uključio savremenu opremu za sprečavanje požara, ali tek nakon izbora u oktobru.

Roberto Leher, rektor Saveznog univerziteta u Rio de Žaneiru koji upravlja muzejem, rekao je da je kolektiv bio "veoma ogorčen i mobilisan".

"Svi smo znali da je zgrada ranjiva", rekao je on.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.